Отворена изложба “Ана Франк – историја за садашњост”

Након четири успешне презентације у различитим градовима Србије, изложба “Ана Франк – историја за садашњост” отворена је и за посетиоце у Врбасу, 30. јануара у 19 часова у Свечаној сали Гимназије “Жарко Зрењанин”.

Изложбу је званично отворила директорка школе Татјана Кажић, а присутнима су се на отварању обратиле и професорка Снежана Шкрбић, локални координатор изложбе, и Ана Костадиновић, координаторка пројекта “Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост” (ХИП), у оквиру којег је изложба и стигла у Србију.

Кроз 32 паноа, изложба доноси причу о судбини Ане Франк, јеврејске девојчице која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала током две године скривања у тајном скровишту.

Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру ХИП пројекта по оригиналној методологији коју је патентирала Кућа Ане Франк. Они приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама. Осим тога, у оквиру изложбе истакнут је и пано који говори о појединачним судбинама и догађајима из српске историје, а који су креирали ученици Гимназије “Жарко Зрењанин”.

Изложба ће, за ученике других школа, бити отворена до 14. фебруара 2017. године, а све заинтересоване групе кроз поставку ће спроводити ученици Гимназије “Жарко Зрењанин” који су, током претходног викенда, успешно савладали припремне тренинге за вршњачке водиче кроз изложбу. Осим за ученике из других школа, изложба ће сваког радног дана бити отворена и за грађанство, и то у терминима 12:30-13:15 и 18:15-19:30.

Позивамо све заинтересоване грађане да посете изложбу, као и представнике других школа да нам најаве своју посету… Очекујемо вас!

Related posts