Успешно представљање врбаских средњошколаца на конференцији ФТН-а “Отпад као енергент – Оке(ј)”

Под покровитељством Америчке амбасаде, у сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду, реализован је пројекат под називом “Отпад као енергент – Оке(ј)” на тему адекватног одлагања отпада и коришћења отпада као енергента. Међу ученицима и професорима из 15 школа (Суботица, Сомбор, Нови Сад, Вршац, Београд, Лозница, Шабац…), нашли су се  и представници из Врбаса.

За општину Врбас координатор овог пројекта била је Ивана Кртолица, дипл. мастер професор биологије и хемије, која је у пројекат укључила своје ученике из ССШ „4.јули“ и еколошку секцију из Гимназије „Жарко Зрењанин“ коју води професорка биологије Ана Перишић. Врбаску Гимназију представљао је ученик Јован Ђуричић, а ССШ “4.јули”, ученик Вељко Перуновић.

“У школи су у октобру 2018. организоване радионице где су ученици радили конкретне прорачуне добити која може бити остварена у општини Врбас инсинерацијом или анаеробном дигестијом. На завршној Конференцији презентовани су резултати, а други дан био је предвиђен за посету цементаре Лафарге у Беочину и акредитованим лабораторијама на ФТН-у”, рекла је Ивана Кртолица, која је и сама докторанд на ФТН-у на Департману за инжењерство заштите животне средине. Ученицима и њиховим професорима менторима био је обезбеђен смештај у Хотелу „Војводина“.

Вест преузета са сајта: Око нас.

Related posts