Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ 9. маја 2019. у сали биоскопа „Југославија“

Обавештавамо све ученике да ће 9. маја 2019. са почетком у 12 часова, у сали биоскопа „Југославија“ бити изведена монодрамаМудри и јуначни војвода Јанко Катић“. Представа је намењена ученицима свих разреда, а пријаве се врше у рачуноводству школе.

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ је кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Такође, она је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића убедљиво тумачи  глумац Александар ДунићЋирко, у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширанин.

Јанко Катић, образован за оно доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђу и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806. Представа је настала као подсетника на чувеног војводу и све друге славне јунаке наше славне прошлости у којој су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Related posts