Гимназијалци посетили Југословенско драмско позориште и погледали представу „Госпођица”

У петак, 9. децембра 2022. године, педесет ученика и наставника наше школе посетило је Југословенско драмско позориште у Београду, где је те вечери изведена позоришна представа Госпођица, настала по истоименом роману Иве Андрића, а у режији Горчина Стојановића. Одлазак на представу организовала је управа школе, а гимназијалци су имали прилику да уживају у драматизацији Марка Фотеза, која је настала средином 20. века, у време када је Иво Андрић био председник Позоришног савета ЈДП-а, али се – сплетом различитих околности – догодило да за његовог живота представа никада није изведена.

Причу о чувеној јунакињи – Рајки Радаковић, на сцени је након више од пола века оживео Горчин Стојановић, а насловна улога додељена је Наташи Нинковић. У овом позоришном догађају гимназијалци су уживали пуна два сата, и – како су сами истакли – поред насловне јунакиње фасцинирали су их и други ликови из Андрићевог романа које су на сцени оживели: Војислав БрајовићНаташа ТапушковићСрђан ТимаровЈасмина АврамовићМилан Марић и др.

У касним вечерњим сатима група је напустила позоришну зграду пуна позитивних утисака. У повратку за Врбас разговарали смо о погледаној представи, али и другим активностима које су обележиле овај топао децембарски дан. Најјачи утисци свакако су били везани за позоришни догађај којем смо сведочили, али су ученици истакли и лепе тренутке проведене на Калемегданској тврђави. Њихову пажњу привукла је и Кнез Михаилова улица, али и друге знамените локације на градском утврђењу око којег се развио данашњи Београд.

Дружење је завршено у касним вечерњим сатима, када смо стигли пред школу, а ученици су се растали са жељом да у наредном периоду чешће посећујемо позориште и гледамо представе као што је Госпођица.

Related posts