Такмичење “Дабар”

“Дабар” је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. У периоду од 16. до 27. новембра 2015. године ученици широм света имају прилику да покажу колики су “кликераши”. Такмичење је први пут организовано у Литванији 2004. и од тада се укључило више од 40 земаља.

Његов главни циљ је повећање интересовање ученика за рачунарство и информатику. Желимо да покажемо да рачунар није само средство за комуникацију, претраживање интернета, обраду текста, слушање музике и гледање филмова. На занимљив и интерактиван начин кроз ово такмичење ученици се упознају са областима рачунарства и информатике. Нагласак је на програмирању и техничким знањима али и општим тема и решавању конкретних проблема. Питања су тако конципирана да код ученика развијају вештине решавања проблема, алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема и правилну употребу информационих технологија.

Ове године су у такмичењу “Дабар” први пут учествовали ученици наше школе. Иницијатори организације такмичења и ментори такмичарима су професорке Весна Никитовић и Светлана Мандић а одзив је био феноменалан. Од понедељка 16. новембра до петка 20. новембра 2015. мозгалице и главоломке са дабровима у главним улогама решавало је више од 100 гимназијалаца. Сви ученици су показали изузетно интересовање и добро су се помучили да реше задатке.Најуспешнији ученик наше школе је Филип Пејовић I1.

Related posts