Десет незаборавних дана на Сардинији… Дружење још увек траје!

7. маја 2017. године, деветнаест представника наше школе отпутовало је на Сардинију, у град Каљари, где се тренутно реализује други део програма у оквиру размене одељења. Организатор путовања је АФС Интеркултура Србија, а све је започело у марту месецу, када су врбаски гимназијалци у својим домовима угостили деветнаест ученика из Италије. Они тренутно бораве код својих италијанских другова, а већ десети дан заредом свакодневно учествују у активностима које су осмислили домаћини, и упознају се за знаменитостима Сардиније, острва на којем бораве.

Сардинија је, подсећања ради, друго по величини острво у Средоземном мору. Са неколико малих острва у окружењу, она чини једну од двадесет покрајина у Италији. Сардинија, као острво, има дугу обалу Тиренског мора на истоку, а Средоземног мора на југу, западу и северу, и то је чини изузетно занимљивом и атрактивном туристичком атракцијом. Обала овог острва је махом каменита и тешко приступачна, а острво је познато по многобројним заливима и природним богатствима која се не могу описати речима…

Током досадашњег боравка представници наше школе обишли су велики број занимљивих локалитета, међу којима су: Молентаргиус и Салине – природни резервати у околини Каљарија, који су уједно и главно станиште за Фламингосе (птице које представљају главни симбол Каљарија); и Барумини – најпознатије археолошко налазиште на Сардинији. Осим тога, они су током претходних дана посетили и прелеп видиковац, ботаничку башту која је богата биљним врстама из целог света, и острвске клубове у којима се негује фолклор и чува народна ношња. Посебан утисак, међутим, оставила је традиционална кућа на селу надомак Сардиније, коју је професорка Снежана Шкрбић описала следећим речима:

„Два пута годишње познати архитекта из Каљарија отвара свој дом за туристе и студенте архитектуре. Данас је то учинио нама у част јер је ујак једне од ученица у размени. Купио је кућу некадашњег сеоског лекара у седмом римском каструму од града која је била руинирана, и преуредио је тако да очува њену аутентичност. На стари начин правио је цигле које се суше на сунцу, кров је од дрвета и трске, а подови су од камена. Унутрашњост је декорисана тако да се очува што више од старог, али осавремењена данас неопходним уређајима. Башта у дворишту је посебна прича. Мноштво биљних врста је немарно распоређено у величанствени склад….“. Шта су све гимназијалци имали прилику да виде у оквиру досадашњег боравка на Сардинији, можете погледати и у галерији фотографија:

 

Related posts