Успешно одржана регионална ECDL конференција и семинар за ECDL испитиваче

У петак, 10. октобра 2017. године одржана је Регионална ECDL конференција о Европској пракси примене стандарда информатичког образовања и оквира компетенција. Конференцији су, испред врбаске гимназије, присуствовали: Татјана Kажић, директорка школе; Младен Ђуричић, професор српског језика и администратор школског сајта; и Мира Бјекић, професорка математике, рачунарства и информатике и предавач ECDL центра.

Уводним излагањем представници Европских институција и иницијатива, као и председници информатичких асоцијација из Ирске, Данске, Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Македоније презентовали су оквире Европских компетенција у ИКТ образовању и њихову потпуну усклађеност са ECDL (European Computer Driving Licence) стандардима.

На конференцији се могло уочити да су све владе чланица Европске Уније, па и земаља бивше Југославије, уврстиле ECDL у своје стратегије као јединствено и опште мерило достигнутог нивоа информатичких квалификација државних административних службеника, као и наставника у школама.

По завршетку излагања иностраних и домаћих гостију, Ђорђе Дукић, председник Информатичког савеза Србије и представник наше земље у Европском савету за информатику, обратио се присутнима са позивом да не чекају иностране донације, већ да у оквирима својих могућности одмах и самостално започну рад на примени интернационалних стандарда обуке, како би сви што спремније дочекали Европске интеграције и сугестије EUPAN–административне мреже Европске Уније и DigComp–EU оквира дигиталних компетенција.

У ту сврху свим учесницима на овом семинару одобрено је 1.000 бесплатних ECDL онлине полагања, као и бесплатна обука за ECDL online испитивача. Овај позив искористило је више од 90 присутних школа и 30 присутних општина из свих крајева Србије, који су потом присуствовали семинару и добили одговарајуће ECDL сертификате. Међу њима су били и представници наше школе, који су након овог семинара постали сертификовани ECDL испитивачи, а наша школа добила је могућност да постане ECDL тест центар.

Аутор прилога: Мира Бјекић, проф.

Related posts