Светосавска академија 2018. године

И овог јануара, лета Господњег 2018. сакупили смо се да се у нашој школи поклонимо сенима великог Светог Саве и да у част њему и ономе што је проповедао – љубав, доброта и племенитост, у духу православља, запевамо и ускликнемо с љубављу.

Част да ове године овековече овај празник припао је професоркама Српског језика и књижевности, Љиљани Медаков Салонски и Татјани Бјекић и професорки Музичке уметности Драгани Ристић, као и ученицима трећег разреда у рециталу и школском хору који чине ученици све четири године.

Они су на сцени оживели српску традицију, славили славу и дочекивали госте, играли српско старо коло и дочарали нам могућу сцену разговора пуног љубави, између младог Растка и његове мајке Ане. Казивали су Савине мудре речи, као и речи оних који су Светог Саву славили стиховима. Све то је пратила традиционална и духовна музика српског народа.

И ова свечаност поздрављена је аплаузом и честиткама као и свака пре. То је највећа награда за оне који уложе свој труд, време и креативност да би Светосавска академија увек била нова и другачија.

Завршићемо овај извештај Савиним речима: „Јер пут је кратак, браћо моја љубљена, онај којим ходимо. Дим је живот наш, пара, земља и прах, за мало се јавља и брзо нестаје. Мали је труд живота нашег, а велико и бесконачно добро као награда!“

Ауторке текста и фотографија:

                                                Татјана Бјекић, проф.

                Љиљана Медаков Салонски, проф.

                Драгана Ристић, проф.

Related posts