Гимназијалци посетили Српско народно позориште у Новом Саду

У петак, 16. марта 2018. године, ученици наше школе посетили су Српско народно позориште у Новом Саду и погледали позоришну представу „На Дрини ћуприја“ која је, у режији Кокана Младеновића, рађена по мотивима из истоименог романа Иве Андрића. Одлазак у позориште организован је у пратњи професорки српског језика и књижевности – Љиљане Медаков Салонски, Татјане Бјекић и Јелене Вујовић.

Према речима критике, представа „На Дрини ћуприја” је визуелно-музичко-драмско-епски спектакл чија се радња протеже кроз неколико векова, у сликама исписујући крваву историју Босне. Радња је у односу на роман проширена до краја двадесетог века, до 1992. године, а текст представе је вишејезичан. Осим на српско-босанско-хрватском језику, ликови у представи добар део текста говоре на турском, немачком, мађарском, што је праћено титлованим преводом. Самим тим, ова представа је захтевна не само за извођаче, већ и за публику.

Врбаски гимназијалци су – према речима професорки – током више од два сата, колико је представа трајала, пажљиво пратили драму на сцени. Они су потврдили речи критике да је „На Дрини ћуприја“ једна од најуспелијих представа на сцени СНП-а у последње време, и истакли да с нестрпљењем чекају следећи одлазак у позориште.

Фотографија: Српско народно позориште

Related posts