Јован Томић: „Путопис из Африке“

Ученик наше школе – Јован Томић из одељења III6, током марта и априла месеца боравио је у афричкој земљи Намибији. Упоредо са мисијом коју је спроводио, по повратку у Србију пренео нам је значајне информације о биљном и животињском свету, као и екологији ове земље.

Од 26. марта до 16. априла боравио сам у афричкој земљи Намибији. Примарни циљ моје посете било је волонтирање  у невладиној организацији „Physically  Active Zouth ( P.A.Y.)“, чији је циљ спровођење ваннаставних активности, обезбеђивање бар једног топлог оброка дневно и помагање ђацима да савладају свакодневне школске изазове.

Током боравка у Африци био сам смештен у престоници Виндуку, једном од централних делова града “Ерос”. Виндук је веома лепо уређен – компактан, не превише велик, са око 300.000 становника у централном делу, и пружа све услове за комфоран живот. Температура током целе године износи од 25 до 35 степени целзијуса, а година се дели на сушну (летњу) и кишну (зимску) сезону.

Иако сам тамо био током кишне сезоне, приметио сам да су падавине присутне углавном ноћу. Током једног путовања, посетио сам приморски град Свакопмунд, који представља границу између Атланског океана и пустиње Намиб. У овој пустињи се налазе највише пешчане дине (до 300 метара) на свету. Такође, упечатљива је била и посета националном парку “Етоша” на северу земље. Вегетација  се углавном своди на ниско жбунасто биље и на понеко ниско дрво акације. Животиња у природном станишту има на претек, од разних врста инсеката, па све до лавова, слонова, жирафа и осталих типичних афричких животиња (хијена, гепард, ној, зебра, Томсонова газела, сабљорога антилопа – могу се видети и на приложеним фотографијама).

На мене је највећи утисак оставило локално становништво. Њихово гостопримство и пријатност су заиста несвакидашњи .Сваком би препоручио да посети ову државу уколико се нађе у таквој прилици. Свест о рециклирању није превише изражена, али ригорозне казне одржавају чистоћу на примерном нивоу.

Јован Томић, ученик одељења III6

Related posts