Књижевно вече ученика Гимназије

У четвртак, 24. маја 2018, ученици и професори Гимназије “Жарко Зрењанин“, узели су учешће у програму поводом јубиларног 50. Фестивала поезије младих и припремили књижевно вече које је одржано у Градској библиотеци “Данило Киш“ у Врбасу, са почетком у 17:30h.

У вече смо упловили са музичком нумером. На таласима гитаре Лазара Перовића, уживали смо у  вокалу Алексе Загорца, који је извео песму “Ти си ми у крви“. Постану нам веома битне неке песме које су некад готово нечујно настајале. То је алхемија поезије, да стихови уђу у говор обичних људи, да се препознајемо и да уживамо у ослушкивању.

Лепотом своје писане речи представиле су се наше младе песникиње: Инес Петровић, Марија Војиновић, Катарина Дабетић и Ана Косовић, док је Милена Никитовић истакла нераскидиву везу Фестивала поезије младих и два савремена песника – Пере Зупца и Душка Трифуновића, који су били међу оснивачима Фестивала у Врбасу.  

Књижевна биографија Пере Зупца садржи преко 100 наслова, али као да на све те књиге и данас падају Мостарске кише. На стихове песме подсетио је Никола Саљек, а Мирослава Мусић је извела музичку нумеру на енглеском језику.

Галерију фотографија можете погледати на Фејсбук страници школе.

Песници заправо и не одлазе докле год се читају, говоре или певају њихови стихови. Живе у читанкама, уџбеницима, а њихово се дело проучава и добија једну друкчију димензију. Има нека тајна веза и та чудесна нит са песником Душком Трифуновићем не кида се његовим одласком, јер његове песме живе за њега. Маша Мијатовић је оживела сећање на песника кроз анегдоту, а Дејан Мађарев је рецитовао стихове, после чега су Лазар и Алекса извели музичку нумеру “Има нека тајна веза“. На самом крају вечери чули смо наше рецитаторе Машу Билић и Владицу Кљајић, а потом и изведбу песме “Живот је маскенбал“.

Модератори програма били су професори српског језика и књижевности – Татјана Бјекић и Јелена Вујовић, као и Весна Никитовић, проф. информатике, која је припремила презентацију.

Ученици су још једном показали вечност и трајност речи које живе кроз стихове и музику.

”НАЈГОРЕ ЈЕ КАД ТИ ДОЂЕ ДА СЕ ПИТАШ УЗАЛУДНО;

ГДЈЕ СУ САД ОНИ ДИВНИ ЧАРОБЊАЦИ,

ШТО СУ ЗНАЛИ ДА ИЗВЕДУ ОНО ЧУДО?

ЈЕДАН ЦВИЈЕТ, ДА ЦИО СВИЈЕТ У СЕНКУ БАЦИ”.

Хвала ученицима који су допринели посебном и угодном расположењу, на радост и задовољство присутне публике.

Ауторке текста: Татјана Бјекић и Јелена Вујовић.

Related posts