Интеркултурално дружење – Ученици из Лагонерга гости наше школе

У оквиру пројекта „Интеркултура“, чији је део и Гимназија „Жарко Зрењанин“, гости Врбаса и ученика наше школе наредних дана биће средњошколци из италијанског града Лагонегро. Реч је о узвратној посети у оквиру размене одељења, у оквиру које су у нашу школу стигла 22 ученика и два професора који су пре свега неколико месеци били домаћини вршњацима из Врбаса. За њих је данас организован свечани пријем у Свечаној сали школе.

„Размена ученика има посебан циљ, а то је да гости из Италије упознају наш народ, државу, као и ученике и свакодневни живот у породицама у којима су смештени. Наша обавеза је била да подржимо ову организацију, а то смо учинили материјално и логистички. Ученици ће упознати осим нашег града и главни град Београд, затим Смедерево и многе знаменитости Србије. Очекујем да пријатељства која су се створила буду продубљена и буду трајно добро које ће изменити њихово схватање живота и осавременити начин на који размишљају наши и њихови ученици“, истакла је уз речи добродошлице Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас, задужена за образовање.

У програм посете ученика из Италије укључена је локална самоуправа и установе у Врбасу, јер организатори желе да боравак гостију у Врбасу и Србији буде садржајан и успешан.Добродошлицу младим Италијанима пожелела је и Татјана Кажић, директорка Гимназије “Жарко Зрењанин“, која је приликом отварања свечаности рекла како се нада да ће гимназијалци својим пријатељима бити добри домаћини. „Потрудићемо се да им боравак овде буде што угоднији и да са собом понесу лепе утиске“, истакла је директорка школе.

Узајамне посете гимназијалаца из Врбаса и Италије одвијају се већ две године захваљујући професорки историје Снежани Шкрбић. „Прошле године смо посетили Каљари, а ове године у мају имали смо прилику да посетимо Лагонегро, градић на југу Италије. Наши италијански пријатељи сада су дошли у наш град и током наредне недеље биће наши гости. Циљ ове размене и дружења је да се средњошколци као млади људи упознају, зближе, како би се превазишли евентуални стереотипи и предрасуде које можда важе за различите народе. Све ове активности организоване су са циљем да ученици упознају туђу културу“, истакла је професорка Шкрбић.

Средњошколци из Италије пристигли су у Врбас у ноћи између 12. и 13. новембра, а врбаски гимназијалци приредили су им незабораван дочек већ на аеродрому у Темишвару, где је слетео њихов авион. Тај дан гимназијалци су најпре искористили за обилазак вечера, а исте вечери у својим домовима угостили су своје другове и започела је њихова незаборавна авантура. Током боравка у Србији планирано је да се ученици из Лагонегра упознају са српском историјом, традицијом и културом, а у томе ће им у великој мери помоћи њихови домаћини који ће их пратити у свим активностима. Према речима учесника, већ на основу првога дана очекује се да ће и наставак дружења бити подједнако занимљив као и први део размене.

Напомена: Делови текста преузети са званичног портала Општине Врбас.

Related posts