Гимназијалци посетили Југословенско драмско позориште

У понедељак, 25. марта 2019. године, шездесет ученика и наставника наше школе посетило је Југословенско драмско позориште у Београду, где је те вечери изведена позоришна представа Госпођица, настала по истоименом роману Иве Андрића, а у режији Горчина Стојановића. Одлазак на представу организовала је управа школе, а гимназијалци су имали прилику да уживају у драматизацији Марка Фотеза, која је настала средином 20. века, у време када је Иво Андрић био председник Позоришног савета ЈДП-а, али се – сплетом различитих околности – догодило да за његовог живота представа никада није изведена.

Причу о чувеној јунакињи – Рајки Радаковић, на сцени је након више од пола века оживео Горчин Стојановић, а насловна улога додељена је Наташи Нинковић. У овом позоришном догађају гимназијалци су уживали пуна два сата, и – како су сами истакли – поред насловне јунакиње фасцинирали су их и други ликови из Андрићевог романа. Њих су на сцени оживели: Војислав Брајовић, Наташа Тапушковић, Срђан Тимаров, Јасмина Аврамовић, Милан Марић и др.

У касним вечерњим сатима група је напустила позоришну зграду пуна позитивних утисака, а неколико тренутака касније настала је и групна фотографија са Миланом Марићем –  једним од глумаца које смо гледали на сцени. Посебан утисак оставило је и то што су представу снимале камере Радио-телевизије Србије, те ће тако ова лепа успомена остати трајно сачувана и у архивским снимцима емисије „ТВ ТЕАТАР“.

Леп пролећни дан, испуњен богатим културним садржајима, употпунила је и групна посета Калемегданској тврђави. Различитим активностима које су планиране и реализоване непосредно пре одласка на представу, гимназијалци су испунили време, а нарочиту пажњу привукле су им знамените локације на градском утврђењу око којег се развио данашњи Београд, као и чувена Кнез Михаилова улица.

Дружење је завршено у касним вечерњим сатима, када смо стигли пред школу, а ученици су се растали са жељом да се овакво дружење понови у скорије време!

Ауторка фотографије: Теодора Милисав, ученица

Related posts