Едукативно путовање у Италију као награда за најуспешније гимназијалце на такмичењу „Камп мултикултурализма 2022”

У овиру пројекта „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини”, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Центар за младе „Ана и Бастиан” организовали су „Камп мултикултурализма 2022”. Основна идеја овог пројекта јесте пружање прилике ученицима средњих школа с територије AП Војводине да се у оквиру четвородневног кампа друже, међусобно упознају и надмећу у популарним играма вештине, спретности и знања, а његова специфичност огледа се у томе што су екипе мешовите по својој полној и етничкој структури и формиране од представника различитих школа које учествују у овом пројекту.

Камп је замишљен као место на коме су, поред надметања, организоване и креативне радионице с циљем међусобног упознавања, превазилажења етничких предрасуда и јачањa међунационалног поверења. Тако осмишљена, манифестација је окупила близу 150 ученика и њихових професора из 16 средњих школа с територије АП Војводине, а најбољи од њих награђени су едукативним путовањем у Италију које је реализовано у периоду од 23. до 29. октобра 2022.

Посебан успех на овогодишњем такмичењу постигли су ученици Милош Вујин, III1 (прво место – златна медаља) и Никола Бјелаковић, IV2 (награда за „фер-плеј” игру), који су добили прилику да обиђу значајне локалитете у Италији, и то на релацији: Римини – Рим – Фиренца – Монтекатини – Падова. Њих је на путовању пратио проф. Младен Ђуричић, који је такође награђен студијским путовањем као вођа екипе која је, од стране свих такмичара на Кампу, одабрана и награђена као „фер-плеј екипа”. Са овог путовања, представници наше школе доносе лепе успомене и многобројна пријатељства која су стекли са ученицима из других средњих школа.

Као један од најлепших градова које су посетили, гимназијалци издвајају Рим, истичући да је на њих оставио посебан утисак због богате историје коју су у њему открили. Током боравка у главном граду Италије, обишли су КолосеумРимске ФорумеПалатинКапитол, Трг ВенецијеКорзоФонтану ди Треви, Трг Шпаније и Трг Народа. Посебан утисак на њих је оставио и обилазак Ватикана, будући да су као група добили позивницу да присуствују међународном пријему код папе Фрање, а том приликом могли су да обиђу Трг Светог Петра и Базилику Светог Петра, док су се најупорнији попели и на врх базилике са којег се пружа прелеп поглед на Рим.

Једнако добре утиске наши представници су понели из Фиренце, у којој су – уз пратњу локалних туристичких водича – посетили Палату Пити, Понте Векио, Галерију Уфици, Трг Господе, Катедралу Santa Maria del Fiore, Крстионицу Св. Ивана, Базилику Св. Ловре, Базилику Св. Крста. Са уживањем су обилазили и друге италијанске градове, од којих такође истичу и Падову у којој су најјачи утисак на њих оставили Трг Прато дела Вале, Базилика Св. Јустине, Базилика Св. Антуна и Палата Универзитета.

Имајући у виду да је наградно путовање било веома садржајно, за очекивати је што га представници наше школе препричавају данима након повратка у Врбас. Наши ученици истичу да је учешће на Кампу мултикултурализма једно од најбољих искустава које су имали током школовања, док их је наградно путовање само учврстило у овом уверењу. Сумирајући мноштво утисака које су понели са путовања, код њих преовладава радост што су имали прилику да на овај начин упознају Италију и надају се да ће већ наредног јуна имати прилику да учествују на такмичењу Камп мултикултурализма 2023.

Related posts