Вече руске културе окупило на једном месту ученике основних и средњих школа општине Врбас

У суботу, 9. марта, у Свечаној сали наше школе, по први пут је одржано Вече руске културе које је на једном месту окупило ученике основних и средњих школа који имају прилику да током школовања уче и говоре руски језик. Они су се, окупљени речу „РУСИЈА“, током претходног месеца прихватили озбиљног задатка и са својим наставницима припремили свечаност посвећену једној од најлепших држава света – Русији.

Током једночасовног програма, ученици су кроз неколико тематских блокова успешно представили богату руску културу и књижевност, са жељом да се на овај начин још једном проговори о темама које су столећима уназад инспирисале руске књижевнике, сликаре и композиторе. Сплетом стихова, музике и песме они су приказали шта је мучило обичног човека и како је изгледао живот у Русији током минулих векова.

Галерију фотографија можете погледати ОВДЕ.

Део програма, међутим, био је посвећен и представљању руске традиције, па је с разлогом одабран овај датум за извођење богатог културно-уметничког програма. Наиме, Вече руске културе протекло је у знаку Масленице – верског празника источних Словена који се традиционално прославља непосредно пре почетка Великог поста и у оквиру којег се – према словенској митологији – прославља скори крај зиме. У складу са тим, ученици су припремили и традиционална руска јела, те су, по завршетку академије, у холу школе служили посетиоце палачинкама и чајем – храном који Руси конзумирају уочи Масленице.

Свечаност је, такође, настала у склопу обележавања још једног значајног датума – 210-те годишњице постојања и рада врбаске Гимназије. Тај велики јубилеј је – према речима директорке школе – још једном окупио све наше пријатеље, па су се тако пред пуном салом на гимназијској сцени смењивали ученици Основне школе „20. октобар“, Основне школе „Светозар Милетић“, Плесни студио РОД-МОН „Мираж“, представници Основне музичке школе у Врбасу, ССШ „4. јули“ и домаћини – ученици Гимназије „Жарко Зрењанин“. Они су програм марљиво припремали уз помоћ својих наставника руског језика, музичке културе и српског језика и књижевности, уз заједничку жељу да овакве вечери постану традиционалне у нашој школи.

Related posts