О нама

Гимназија „Жарко Зрењанин” у Врбасу спада међу три најстарије школе овог типа у земљи. Током више од два века постојања доживљавала је многобројне трансформације и пратила судбину средине којој припада, а данас слови за елитну институцију која инсистирајући на квалитетним и безбедним условима образује младе и успешне људе препознатљиве по креативности, толеранцији и другарству.

Данас је она изузетно модерна и савремена васпитно-образовна институција, и наставља да негује традицију по којој је препознатљива. Подсећања ради, у претходним деценијама Гимназија је „дала на хиљаде ђака, образованих у почетку на латинском, немачком и мађарском, а касније и на српском језику”. Међу тим ђацима било је неколико академика, преко педесет доктора наука и преко стотину магистара. Осим тога, школа је изнедрила и „читаву плејаду успешних културних јавних радника, лекара, професора, успешних привредника, због чега јој с правом и пристаје назив Мала Сорбона”.

На почетку родослова школа се помиње као Мала приватна латинска школа, али већ тринаест година након оснивања добиће статус Конфесионалне граматичке школе и Сениоратске ниже гимназије. Као таква, она опстаје неколико деценија, а 1909. године, на дан стогодишњице од оснивања, добија нови статус, и отворена је као Виша државна гимназија са немачким наставним језиком.

Од 1925. године у школу се уводи настава на српско-хрватском језику, али ће за време Другог светског рата окупаторска власт затворити сва српска одељења гимназије. Упркос томе, она успева да опстане, и већ 1946. године прераста у потпуну Мешовиту гимназију. Под тим називом ради све до средине 20. века, када се у документима по први пут јавља назив по којем је данас препознатљива. Од 20. октобра 1959. године, па све до данас, школа постоји под именом Гимназија Жарко Зрењанин”.

Друга половина двадесетог века донела је многобројне промене у животу људи на овим просторима, па су историјски догађаји утицали и на даљи развој школства. Деведесетих година 20. века школа је јасно профилисана, и од тада се ученици Гимназије образују на два образовна смера: друштвено-језичком и природно-математичком смеру. 2003. године школа уводи нови образовни профил, па гимназијалци имају прилику да, поред наведених, средње образовање стичу и на општем смеру који је у школи једнако актуелан и данас.

Гимназију „Жарко Зрењанин” данас похађа око 600 ученика, од првог до четвртог разреда. Они су распоређени у 21 одељење, односно на три образовна профила:

  • друштвено-језички смер;
  • општи тип;
  • природно-математички смер.

Генерације професора и ученика су током више од 200. година стварале позитиван имиџ наше школе, и зато је пред нама озбиљан задатак да очувамо углед који су изградиле претходне генерације. С поносом говоримо да су бивши и садашњи ђаци наша најбоља препорука, а они су поносни на своје гимназијске дане и радо се одазивају на сусрете генерација.

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!