Ученици обишли Архив Србије и посетили изложбу “Култура Срба у Трсту 1751-1914”

22. марта 2017. ученици наше школе посетили су изложбу Култура Срба у Трсту 1751-1914, која је до 14. маја ове године доступна за посетиоце Архива Србије. Том приликом ученицима је представљена и делатност ове институције, која важи за једну од најзначајнијих у земљи, а основана је са циљем да прикупља и чува документа која сведоче о развоју српске државности и која су настала радом државних органа, институција и појединаца.

Архив Србије основан је давне 1898., а почео је са радом 1900. године, и то под називом Државна Архива Краљевине Србије. На иницијативу професорке историје – Снежане Шкрбић, укупно 26 ученика добило је прилику да се упозна са богатом архивском грађом ове институције, и да прође кроз најзначајније департмане у њој. Обилазећи зграду, ученици су прошли кроз депо, читаоницу, конзерваторско одељење, књиговезницу и библиотеку Архива Србије, а радници ове институције потрудили су се да обилазак буде посебно занимљив, па су ученицима представили и архивску грађу која се односи на Гимназију „Жарко Зрењанин“ у Врбасу.

Ученици су Архив Србије напустили пуни позитивних утисака, а важно је напоменути и то да је посета овој институцији уприличена за све оне који су у претходном периоду активно учествовали у ваннаставним активностима у школи, односно – за водиче на изложби „Ана Франк – историја за садашњост“ и за ученике који су били домаћини гостима из Италије који су у нашу школу стигли у оквиру програма размене ученика, а посредством организације „Интеркултура Србија“.

Related posts