Реализован велики број активности поводом обележавања Дечје недеље 2024.

Реализоване активности поводом обележавања ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ, oд 7. до 13. октобра 2024.

  • САРАДЊА СА ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРОМ „Мостови међу генерацијама“: Посетом ученика гимназије „Жарко Зрењанин“ из Врбаса и њиховим учешћем у програму обележен је Међународни дан старијих особа Геронтолошког центра Врбас. Припремљене су музичке нумере школског хора и рецитала са 2. фестивала рецитовања „Бесмртна песма за Игора Станића“.  Учествовали су:  Дуња Вуковић 2-1, Данило Кековић 4-2, Исидора Ђукић 3-1, Лука Билењкиј 4-2, Марија Алексић 3-5, Елена Илчешин 3-2, Мирослава Колошњаи 3-2, Ана Драгић 4-1, Јелена Грковић 4-1, Сара Николић 3-1, Јана Аврамов 3-1, Ена Ружић 3-3, Мина Вујаковић 2-4, Милица Николић 3-5, Исидора Савовић 3-5, Милена Марковић 3-3, Василиса Мићановић 4-1 и Ена Граховац 2-2. Ученике су пратиле професорке српског језика и књижевности Тања Бјекић, Невена Малетин и педагог Нада Бјелац.

7.10.2024.понедељак:

  • ПРИЈЕМ КОД ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ: Поводом обележавања Дечије недеље председник општине Врбас Милан Глушац уприличио је традиционални пријем предшколске и школске деце (представнике Ученичког парламента),као и чланове Друштва за помоћ МНРО.

8.10.2024. уторак:

  • У сарадњи са психологом Опште болнице Врбас, реализовано је истраживање на тему “Емоционалне вештине адолесцената”. Истраживањем су обухваћени ученици свих разреда, укупно њих 246.
  • Хуманитарна акција „ДЕЦА- ДЕЦИ“ сарадња са Црвеним крстом Врбас: Одељењске старешине су обавестиле ученике о организованој акцији прикупљања слаткиша, школског прибора, средстава за личну хигијену и помоћ у виду гардеробе. Похваљују се ученици и колеге које су учествовале у овој акцији.
  • Педагошко-психолошка служба школе припремила је зидне новине намењене ученицима на тему менталног здравља – Технике самопомоћи.

9.10.2024. среда:

  • „У ТУЂИМ ЦИПЕЛАМА“ замена улога професора и ученика. Ученци  су били активни и допринели су да на часу буде радна и пријатна атмосфера. Часови су реализовани у сарадњи са предметним професорима:
  • проф. Сања Кецман. Ученице Анђела Васовић 2-2 и Анастасија Кустурић 2-3 одржале су час грађанског васпитања- Родна равноправност и латинског језика- Glagol fio, fieri, factus sum, те су успешно замениле улоге са својом професорком.

  • проф. Ђуричић Младен. Ученица која се успешно снашла у улози библотекара је Марија Крајиновић из одељења 3-4.
  • проф. Јелена Вујовић. У одељењу друштвено језичког смера 11.10.2024. године, ученица Сара Николић 3/1, одржала је час (учионица бр. 10) на тему српске модерне књижевности – ”Претпразничко вече”, Алекса Шантић. Сара се одлично снашла ”у туђим ципелама”. Час је започела са асоцијацијама на-празник и вече уочи празника (”мождана олуја”). Ученици су били активни и одлично су прихватили час.Затим је истакла најважније биографске податке, стваралаштво и занимљивости о једном од првих песника српске модерне. Прозивала је ученике да читају и анализирају стихове, где је проверила стилске фигуре, врсту риме, мотиве и сл. Ученици су допринели да на часу буде добра, радна и пријатна атмосфера.

  • проф. Љиљана Ковачевић. Стефан Глођовић из 3-2 одељења одржао је час Велика источна криза и Берлински конгрес у оквиру дечије недеље “У туђим ципелама”. Ученици су били активни и учествовали су у предавању. Марко Кецојевић је потом, преко интернета и посебне апликације направио квиз знања о претходној наставној теми као обнављање градива.
  • проф. Јасминка Олић Илчешин. Ученице одељења 1/4 – Ана Вушуровић и Сара Бијеловић и 1-5 Нина Недић и Миљана Ђинђић су у току Дечје недеље одржале час у својим одељењима. Врло успешно су са својим вршњацима обрадиле лирску песму и замениле улоге са својом професорком српског језика.

10.10.2024. четвртак:

  • ХУМАНИТАРНИ БАЗАР: На хуманитарном базару, организованом на Тргу Николе Пашића, учествовали су и наши ученици са својим продуктима (цртежи, сапуни, наруквице, стикери, мафине и сланиши…). Ученике су припремали професори изборних програма Примењене науке и Уметност и дизајн, Ивана Гелић, Невена Малетин и Тања Перуновић. Остварен је  приход од 10.100 динара

  • УЧЕНИЧКИ ПАРЛАМЕНТ организовао је хуманитарну акцију прикупљања новчаних средстава. Ученици и њихове одељењске старешине прикупиле су 20.550 динара. Координатор ове активности био је проф. Младен Ђуричић, координатор Ученичког парламента.

Захваљујемо се свима који су учествовали у активностима. Укупан приход од 30.650 динара, остварен на базару и уз помоћ активности Ученичког парламента, ће бити прослеђен у хуманитарне сврхе.

  • Предавање у оквиру Клуба за стара и одрасла лица – Радна улога и искуство и ментално здравље (Маја Милић, дипл. психолог, НСЗ филијала Врбас, Михаило Симић, дипл. психолог, Геронтолошки центар Врбас). Предавању су присуствовали наши ученици 3.разреда, ученици ССШ “ 4.јули” и корисници Геронтолошког центра.

11.10.2024. петак:

  • СПОРТСКИ ДАН: У ЦФК“ Драго Јововић“ одржана су такмичења у малом фудбалу и баскету 3х3 у мушкој конкуренцији.

  • Предавање у организацији Канцеларије за младе: “Емоционалне вештине адолесцената”,психолог Дејан Живковић (Психолошки центар “Интегратива”). Предавању су присуствовали ученици  гимназије и ССШ “ 4.јули”.

Извештај припремила Педагошко-психолошка служба

Related posts