Младен Ђуричић поново међу најбољим наставницима у Србији

Фондација Алек Кавчић ове године је установила српску наставничку награду „Просветитељ”, намењену изузетним васпитачима, учитељима и наставницима са територије Републике Србије. Почетком 2024. године расписан је конкурс, а сви који су желели могли су да номинују појединце из области формалног и неформалног образовања који се истичу у својим срединама и постижу изузетне резултате у професионалном раду. Услов за номинацију био је да номиновани наставници померају границе у области образовања, да су креативни, иновативни и да се на различите начине издвајају од других. Предлагачи су код њих препознавали управо наведене квалитете и образлагали номинације кроз лично искуство са кандидатима.

У првој фази такмичења забележено је више од 1.000 номинација, а потом је уследила строга селекција и проглашење 15 најбољих наставника у Србији. Након потврђених номинација очекивало се да номиновани наставници попуне додатни упитник и приложе релевантне доказе о свом раду и постигнућима, а потом је жири, састављен од 11 угледних представника образовне заједнице и јавног живота, изабрао 15 полуфиналиста. Они су имали прилику да се представе на Летњој школи изузетности која је одржана у Београду од 1. до 3. августа, као четврта фаза оцењивања на овом конкурсу.

Међу одабраним и награђеним наставницима нашао се и др Младен Ђуричић, професор наше школе. Он је до сада више пута награђиван за успешан рад и једини је наставник из општине Врбас који се нашао у конкуренцији за награду „Просветитељ”. На Летњој школи изузетности уручени су му плакета и беџ као једном од полуфиналиста, а оно што следи је избор у наредни такмичарски круг, као и потенцијална новчана награда која следује свим финалистима и носиоцу главне награде. Организатори су за све финалисте обезбедили новчану награду од 100.000 динара, док једног од њих чека премија од 1.000.000 динара. Предвиђено је да награђени новац потроше тако што ће 60% новчане награде утрошити на пројекат који има за циљ унапређење образовања, а преосталих 40% на лични и професионални развој.

До најужег избора за српску наставничку награду „Просветитељ”, Младен Ђуричић је стигао захваљујући посвећеном раду, професионалним успесима, али и доброј сарадњи са ученицима, родитељима и колегама. С поносом истичемо да у свом граду и школи имамо и званично једног од најбољих наставника у земљи, а то потврђују и другапризнања која је проф. Младен Ђуричић стекао. Подсећања ради, крајем 2022. године у Требињу му је уручено признање Најбољи наставник региона, док се на предлог ученика и колега два пута се нашао и у најужем избору за награду Најбољи едукатор Србије. 

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф. математике

Related posts