Свечано освећење школских просторија

Једно од најзначајнијих места у историји школства у Србији свакако припада и врбаској гимназији. Мало је образовних установа у овом делу Европе које могу да се похвале таквим угледом и традицијом, која је утемељена 1809. године, када је у Врбасу отворена Приватна латинска школа. Она је неколико деценија касније преименована у Конфесионалну (евангелистичку) граматичку школу, да би на стогодишњицу оснивања добила статус потпуне гимназије. Настава се одвијала на немачком и мађарском језику до 1925, а те године су отпочела и предавања на српском. Током 19. века и између два светска рата, ова школа је била место где су образовање стицали многи виђени Срби тог времена, попут патријарха српског Георгија Бранковића (1890-1907), епископа горњокарловачког Сергија Каћанског (1858-1859), епископа темишварског Никанора Поповића (1891-1901), Павла Којића (1800-1879), адвоката и председника Матице српске све до њеног пресељења из Пеште у Нови Сад. Међу матурантима из тог времена било је и много врбашана немачке и мађарске националности који су, потом, стекли највиша звања у разним научним дисциплинама и били истакнути универзитетски професори у Будимпешти, Бечу и другим европским центрима.

Најбољи ученик свих времена је, сада покојни, академик Митар Пешикан, један од наших најистакнутијих лингвиста. Поред њега истиче се и проф. др Светолик Аврамов, бивши професор Медицинског факултета у Новом Саду и Ректор Новосадског универзитета. Гимназија од 1959. године носи име Жарка Зрењанина, и слови за елитну образовну институцију у којој се увек тежило досезању максимално квалитетних услова наставе.

Благодарећи Господу Исусу Христу и Његовом угоднику Светом Сави, а све уз велики труд и напор уважене госпође Татјане Кажић, директорке гимназије, 30. децембра 2016. године, уочи празника Рождества Христовог, свечано су освећене просторије ове средњошколске васпитно-образовне установе. Освећење Гимназије је извршио надлежни парох протојереј Остоја Нијемчевић. Свечаним освећењем Гимназија је постала прва школа на територији општине Врбас чије су просторије светим освећењем ушле у заједницу са Богом.

Аутор текста: Раде Булајић, вероучитељ

Текст преузет са сајта: Беседа – Информативна служба Епархије бачке

Related posts