Представљање организације “Интеркултура Србија” сутра у Свечаној сали школе

25. јануара у Свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“ биће представљен рад организације АФС Интеркултура Србија са којом смо успоставили успешну сарадњу током 2016. године, а чији је званични представник у нашој школи Снежана Шкрбић, професорка историје. Ову организацију, која се првобитно бави разменом ученика, гимназијалцима ће представити Ивана Дробац, волонтерка Интеркултуре и ученица трећег разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, као и Лутфије Ајлин Озонур, ученица из Турске која тренутно учествује у програму размене и у нашој школи похађа четврти разред. Оне ће, као представници саме организације, представити заинтересованим ученицима рад, циљеве и значај овог програма, па стога позивамо све заинтересоване да нам се сутра придруже на презентацији, која ће се одржати у два термина: 11 часова (група за први и трећи разред) и 14 часова (група за други и четврти разред).

АФС Интеркултура Србија је волонтерска организација која ради са ученицима средњих школа кроз програме размене ученика и одељења. Ово удружење, које повезује преко 13.000 у преко 50 земаља ученика годишње, даје прилику младима да проведу школску годину или краћи период у некој страној земљи, и да на тај начин упознају другачију културу, науче нови језик и стекну пријатеље у другом делу света. Упркос томе што превасходни циљ програма није стицање формалних, академских знања, него стицање знања кроз различите облике неформалног учења о другој култури, ученик на размени обавезан је да редовно похађа школу и испуњава обавезе које су предвиђене програмом. Нешто више о тим обавезама, као и о искуствима ученика који су учествовали на размени, сви заинтересовани имаће прилику да се упознају у току сутрашњег дана, на презентацији Интеркултуре

Осим појединачних размена, за које би се могло рећи да јесу главна делатност саме организације, Интеркултура Србија бави се и разменом одељења, па је предвиђено да се, до краја ове школске године, реализује и сарадња са једном од средњих школа у Италији, тако што ће се извршити размена одељења у којој ће учествовати врбаски гимназијалци. Нешто више о томе ученици ће сазнати од професорке историје Снежане Шкрбић, која је своје учешће у овом програму започела волонтерским радом, и тренутно је домаћин Лутфије Ајлин Озонур која тренутно борави у нашем граду и која ће на сутрашњој презентацији испричати своја занимљива искуства са размене. Очекујемо све заинтересоване да нам се сутра, у назначеним терминима, придруже у Свечаној сали школе!

Напомена: Више информација о удружењу АФС Интеркултура Србија можете потражити на Фејсбук страници или на Званичном сајту организације.

Related posts