Да ли су правила иста за све? Нерегуларност у полуфиналном делу квиза „Колико се познајемо“

Данас је у Културном центру Зрењанина одржано полуфинале такмичарског квиза „Колико се познајемо“, који је осмишљен и реализован кроз програм Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини, у организацији Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине.

У полуфиналном делу квиза такмичиле су се екипе средњих школа које су оствариле изузетан успех у првом такмичарском кругу, па су своје знање одмерили ученици  четири школе. Међу њима су: Средња школа „Свети Сава“ из Сомбора, Средња школа „22. октобар“ из Жабља, Пољопривредна школа са домом ученика из Футога, и Гимназија „Жарко Зрењанин“ из Врбаса.

Учесници су, међутим, приметили нерегуларност у такмичарском делу квиза, и на то су благовремено указали члановима жирија. Наиме, у публикацији из које су се спремали за ово такмичење, а која између осталог садржи и тајанствене личности, није се нашла личност која је ученицима била задата као питање на самом такмичењу. Екипе које су препознале тајанствену личност, спремале су се за такмичење из старе публикације, а организатори су у допису школама проследили нову публикацију и јасно нагласили да стара публикација више не важи. Самим тим нанета је изузетно велика неправда осталим учесницима у квизу, а екипа Гимназије „Жарко Зрењанин“ управо због тог питања није успела да оствари пласман у финални део такмичења. Тим поводом данас су се огласили учесници овог квиза који су упутили жалбу организатору такмичења и апеловали да се исправи велики пропуст који је направљен.

На неправду је прва реаговала Снежана Шкрбић, професорка историје и менторка ученицима који су представљали нашу школу, а њеним наводима придружила се и професорка Милена Тодоровић, која је потврдила да иста тајанствена личност није штампана ни у публикацији која је достављена ученицима из Пољопривредне школе са домом ученика из Футога. Она је, такође, поднела жалбу организаторима квиза, а одмах након такмичења огласили су се и ученици.

У жалби ученика, капитен екипе – Н. Сератлић, објаснила је да је, у трећој игри по реду (Тајанствена личност), задата личност која се не налази у публикацији коју је наша екипа добила. „Из тог разлога, сматрамо да наша екипа није имала исте услове за учешће у квизу, и да смо на неправедан начин дискриминисани и оштећени у полуфиналном делу такмичења. С обзиром на то да смо имали максималан број бодова у свим осталим играма, а и да нисмо једина екипа која се жалила на исти пропуст, уз дужно поштовање замолили бисмо Вас да овај неспоразум и пропуст у што скорије време решите“.

Убрзо након тога реаговали су и представници школе, тако што су упутили директну жалбу организатору такмичења, у којој је Снежана Шкрбић образложила целу ситуацију: „… У току данашњег такмичења, ученицима је постављено питање у вези личности (Зуска Медвеђова) која се не помиње у публикацији из које су се ученици спремали, и сходно томе ово питање није требало бити постављено ученицима у полуфиналном такмичењу. Све ово могу потврдити и о томе посведочити такмичари из Пољопривредне школе из Футога и њихов професор Милена Тодоровић.

Сматрамо да су постављањем питања у вези личности која се не спомиње у предметној публикацији прекршена правила квиза, те у том смислу улажемо жалбу на резултате и регуларност такмичења, и захтевамо да се такмичење понови или да се на неки други начин исправи неправда нанета ученицима Гимназије “Жарко Зрењанин” у Врбасу и њиховом ментору, проф. Снежани Шкрбић“.

Наведене жалбе нису прихваћене од стране организатора квиза, па се поставља питање какву поруку шаљемо ученицима коју су током неколико претходних месеци вредно и марљиво радили, ако су они, на овакав начин, дискриминисани на такмичењу које пропрагира мултикултуралност, разумевање и толеранцију? У складу са начелима овог такмичења, остаје само да се запитамо да ли треба да толеришемо неправду и чињеницу да правила игре нису једнака за све?

Related posts