Чланови еколошке секције у сарадњи са Еколошким покретом настављају борбу за чистију и здравију средину

Дугогодишња сарадња еколошке секције и Еколошког покрета Врбаса наставља се у школској 2018/19. години, па су чланови секције већ почетком септембра позвани да узму учешће на састанку радне групе Националног конвента ЕУ за поглавље животне средине  у Врбасу. Састанку су присуствовали Андреј Шмит, Наталија Сератлић, Теодора Трбојевић (ученици првог разреда), Ивана Буквић, Павле Васиљевић и Мина Мартиновић (ученици трећег разреда), као и Адријана Пиндовић и Анастасија Хромиш, ученице које су уједно биле и домаћини састанка, заједно са председником Еколошког покрета – Ратком Ђурђевцем и професорком биологије – Аном Перишић.

Уводничар скупа био је Сретен Ђорђевић, једини специјализовани адвокат за еколошке спорове у Србији, а након његовог излагања учесници скупа су погледали кратки видео приказ „Мисли – делај – утичи“ чији су аутори Еколошки центар Станиште из Вршца и Центар за европске политике (ЦЕП) из Београда. У оквиру састанка одржана је и дебата, а у фокусу расправе био је предлог за измену закона о процени утицаја на животну средину, те спремност и капацитети цивилних организација за већом применом еколошке регулативе. Ученици су се сложили да је састанак био користан за све учеснике, а наставак приче на ову тему уследио је већ следеће недеље, када је Еколошки покрет Врбаса организовао округли сто на тему „Безбедно одлагање отпада“.

Другом скупу такође је присуствовао велики број учесника, а поред многобројних пословних субјеката, позиву су се одазвали и средњошколци из окружења. Уводничар и модератор скупа био је Владимир Бабић, саветник за управљање отпадом и хемикалијама из новосадске фирме „Еко Хемик“, а присутнима се обратио и Славиша Божовић, задужен за управљање отпадом у ЈКП Комуналац у Врбасу, који је истовремено и члан Међуопштинске радне групе за управљање отпадом (МОРГ), чији су чланови представници града Новог Сада и општине Врбас, Србобран, Темерин, Беочин, Бачка Паланка, Жабаљ и Бачки Петровац. Разлог формирања ове групације јесте изградња регионалне депоније у Новом Саду, а ученици су имали прилику да чују корисне информације, као и да сами саопште колико би била значајна изградња депоније на овим просторима.

Захваљујући свим наведеним активностима у септембру месецу, чланови секције су, у суботу 6. октобра 2018. посетили Сајам туризма и екологије. Због активног учешћа у свим активностима које се тичу побољшања животне средине у Врбасу, Еколошки покрет Врбаса уприличио је јавни час наутике и екологије за гимназијалце из Врбаса и основце из Куцуре. Ученици су, такође, добили прилику да посете и многобројне штандове излагача, а посебно су се задржали на штандовима Дунавског пропелера из Београда, Покрета горана Војводине и Еко листа.

На овим штандовима ученици су имали прилику да сазнају шта повезује екологију и туризам, разговарали су о подизању еколошке свести младих али и одраслих, о подизању урбане културе, повезивању младих на здравој идеји волонтирања у природи и др. На самом крају, они су добили и прилику да у будућности сарађују са различитим организацијама, а једна од занимљивијих била је и понуда за волонтирање у међународном еко-кампу „Радуловачки“ у Сремским Карловцима. Сарадња са неком од ових установа у будућости ће се – према речима ученика – несумњиво остварити.

Ауторка текста: Ана Перишић, проф. биологије

Related posts