Централна свечаност поводом обележавања 210 година постојања и рада Гимназије

У понедељак, 8. априла 2019. у Свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“ одржана је централна прослава поводом обележавања 210 година постојања и рада школе. Тим поводом у Гимназији се окупио велики број званица које је поздравила директорка школе – Татјана Кажић, истичући колико је овај јубилеј значајан за нашу средину. У свом обраћању, она је подсетила да је врбаска Гимназија, после сремскокарловачке и суботичке, трећа по старини у земљи и да је храбро закорачила у свој трећи просветитељски век.

Према историјским изворима, школа је основана 1809. године, а током минулих векова помно је пратила судбину средине којој припада и прилагођавала се потребама становништва које је живело на овим просторима. Због тога је често мењала називе и области примарног рада, а – према подацима из школског Летописа – од 20. октобра 1959. године носи име под којим је данас препознатљива.

За све ово време, колико постоји, Гимназија је дала на хиљаде ученика, а запослени у њој с поносом истичу да је у школским клупама седело неколико академика, преко шездесет доктора наука и преко стотину магистара. Истовремено, школа је изнедрила читаву плејаду успешних културних јавних радника, лекара, професора и успешних привредника, и зато ју је, крајем двадесетог века, тадашњи директор школе – Радосав Иковић, с пуним правом назвао Мала Сорбона.

Током протекле деценије школа је ишла у корак с временом захваљујући преданом раду колектива и подршци дугогодишњих пријатеља који су својим присуством увеличали и недавно одржану прославу. У обележавање 210-те годишњице укључила се локална самоуправа, а значај прославе препознат је и на покрајинском и републичком нивоу. Зато су се међу званицама нашли Марјана Мараш – председница Скупштине општине Врбас и Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање прописе, управу, националне мањине-националне заједнице, који се присутима обратио рекавши да Гимназија има најдуговечнију историју на овим просторима и да треба радити на њеном очувању. На те речи надовезала се Даница Парошки, помоћница председника општине за образовање, која је домаћинима честитала велику годишњицу са жељом да храбро крену у сусрет следећој.

Своју пригодну беседу поводом обележавања великог јубилеја прочитао је и кум школе – проф. др Радован Пејановић. Он се обратио у име бивших ученика Гимназије, пославши поруку будућим нараштајима да брижљиво чувају традицију и историју коју су „градиле“ генерације ученика корачајући кроз овај „храм младости и знања“. На то се надовезао још један бивши ученик – истакнути фотограф Рајко Каришић, истичући да га за Гимназију везују најлепше успомене и да му је она пружила добар темељ за успехе које су се низали у животу. Имајући потребу да узврати све што му је пружено и да као успешан појединац остави вечни траг у својој школи, Рајко Каришић поклонио је Гимназији циклус фотографија које ће, у виду сталне поставке, бити изложене у Свечаној сали школе. Он је позвао присутне госте да, по завршетку програма, издвоје време и обиђу изложбу.

« of 25 »

Централни програм у оквиру прославе 210-те годишњице издвојио се својим садржајем, али и начином на који је припремљен. Подељен у три тематске целине, програм су припремале професорке српског језика и књижевности – Лидија Миљанић и Јелена Вујовић, које су одлучиле да на сцену изведу и бивше и садашње ученике. На самом почетку, емитован је кратак филм у којем су се смењивали портрети истакнутих ученика Гимназије које су пратиле кратке приче из њихових живота. Након тога, на сцени су се појавили ученици који су матурирали током протекле деценије и успели да се афирмишу на домаћој културној сцени. Тако су гости имали прилику да погледају сценски игроказ Сунчице Милановић и Марка Васиљевића, а потом и да уживају у музици Иване (Стојковић) Вујовић, Николе Зекића и Ненада Каришића. У трећој тематској целини, на сцену су ступили садашњи ученици, који су стиховима исписали историју школског листа Млади дани, а са сцене су испраћени громогласним аплаузом. Све три целине испратио је школски хор који је за ову прилику припремала професорка музичке културе – Драгана Ристић.

Обележавање великог јубилеја био је радостан повод да се у Гимназији окупе сви они који су, током протекле деценије, исписивали нове странице школског живота. У свом завршном обраћању директорка Татјана Кажић захвалила се добротворима који су утицали на модернизацију и развој школе, а посебно је истакла недавну донацију „АИК банке“ у виду двадесет рачунара, као и појединачне донације родитеља које су утицале на осавремењивање наставе. Она је, такође, додала да Гимназију у наредном периоду очекује још неколико важних дешавања, те да ће бити прилике да се пријатељи школе поново окупе на истом месту. Наиме, планирана је промоција монографске публикације која из штампе излази поводом великог јубилеја, као и отварање изложбене поставке која на занимљив начин представља историјат школе.

Јубиларна година врбаске Гимназије, закључујемо, протиче онако како је и започела – низом лепих и значајних догађаја за нашу средину. Током протеклих месеци добар рад овог колектива потврђен је и престижним признањима Повеља „Капетан Миша Анастасијевић“ (2018) и Диплома са златном медаљом на Међународном сајму образовања „Путокази“ (2019). Те награде, од изузетног значаја за школу, остају као траг једног времена и као стални подсетник новим генерацијама да, до неког следећег јубилеја, не забораве традицију и потруде се да у школски летопис упишу још веће и боље успехе.

Аутор текста: Младен Ђуричић, проф. српског језика и књижевности

Related posts