Лингвистичка секција као начин неговања матерњег језика

Гимназију „Жарко Зрењанин” у Врбасу уписао сам школске 2018/2019. године. По сопственом нахођењу, уписао сам друштвено-језички смер због љубави према језицима и афинитетима према друштвеним наукама. Од прве године школовања прикључио сам се раду лингвистичке секције у менторству професорке Јасмине Милић, која је својим залагањима, стручношћу и несебичним радом неговала моје склоности ка изучавању матерњег језика и његових особености. Захваљујући њој и пруженој мотивацији, што на часовима редовне наставе, што на часовима додатног рада, тако и ван њих, током све четири године школовања био сам активан члан лингвистичке секције и одазивао сам се различитим нивоима школских такмичења из српског језика.

У школској 2018/2019. години, као ученик првог разреда, након директног пласмана на Окружно такмичење из српског језика и језичке културе, освојио сам прво место на споменутом такмичењу. Самим тим, остварио сам пласман на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе. Следеће школске године имао сам директан пласман на Окружно такмичење из српског језика и језичке културе на основу прошлогодишњег  учешћа на републичком нивоу, али је услед пандемије исто било отказано. И поред новонасталих околности, рад лингвистичке секције је текао несметано путем онлајн наставе. Школске 2020/2021. године сам учешћем на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе освојио треће место и остварио пласман на Републичко такмичење из српског језика и језичке културе. Ове школске године сам учествовао на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе и освојио  треће место и пласман на Републичко такмичење, које је 15.5.2022. године одржано у Тршићу. На републичком нивоу постигао сам  15 од максималних 20 поена и веома сам поносан на резултат.

Оно што желим да, као матурант, пренесем  будућим генерацијама јесте да је матерњи језик, његово неговање, учење и истицање јединствености једини начин да корачамо правим путем, а то је пут знања, поштовања сопствене традиције, пут жеље за очувањем њега самог.

Аутор текста: Вук Апостоловски, IV2

Related posts