Редакција часописа „Млади дани” посетила ЕТШ „Михајло Пупин” у Новом Саду, Галерију Матице српске и Културни центар НС

Протекле среде редакција школског листа „Млади дани” била је гост Електротехничке школе „Михајло Пупин” у Новом Саду, где је одржан сусрет новинарских секција двеју школа, са циљем да се успоставе нови контакти и размене искуства у уређивању школских листова.

Окупљање је одржано на иницијативу проф. српског језика и књижевности – Весне Пругић Милеуснић, која је, у сарадњи са колегама (Савом Ракићем, Милицом Секулић и Душаном Цвејићем) и ученицима ЕТШ, покренула школски лист „Позитрон”, чији је први број изазвао позитивне утиске у њиховој средини. Познавајући дугогодишњу традицију „Младих дана“, она је контактирала уредништво нашег часописа и позвала нас да будемо гости њихове школе како бисмо им пренели драгоцена искуства и представили рад наше редакције.

Представници наше школе на овом сусрету били су уредници часописа „Млади дани” – проф. Јелена Вујовић и проф. Младен Ђуричић, директорка школе – Татјана Кажић, као и чланови овогодишње ученичке редакције – Катарина Кулић, Чарна Цвијић, Татјана Радовић, Јасмина Буквић, Чарна Мушикић, Лука Биљењкиј, Никола Бјелаковић и Вања Захорјански. Они су представили својим друговима и колегама како изгледа рад на једном броју часописа, а сусрет је био добра прилика да се започне и обележавање нашег јубилеја – 70 година постојања часописа „Млади дани” (1953).

Домаћини су нас лепо угостили и учинили веома пријатним наш боравак у ЕТШ. Поред представљања часописа и размене уредничких искустава, овај сусрет био је прилика и да се нешто научи. Тако је за ученике организована занимљива радионица која је имала за циљ да науче нешто ново о Михајлу Пупину, чије име носи ова позната новосадска школа. Након радионице, редакције су размениле и поклоне који ће трајно сачувати успомену на први сусрет новинарских секција и почетак једне лепе сарадње.

Одлазак у Нови Сад био је добра прилика да наши ученици посете и друга знаменита места. Захваљујући доброј организацији управе школе, чланови редакције листа „Млади дани” су у пратњи директорке и професора посетили актуелне изложбе у Галерији Матице српске и Културном центару Новог Сада. Посебне утиске на ученике је оставила изложба слика „Урош Предић – Живот посвећен лепоти и уметности“, током које смо имали и стручно вођење кроз које смо боље упознали живот и рад једног од највећих српских сликара. Ништа мање одушевљење није изазвала ни стална поставка у Галерији Матице српске, као ни изложба „Портрети савременика оловком и објективом“ у Културном центру Новог Сада, чији је аутор бивши гимназијалац и кум наше школе – Рајко Р. Каришић.

Нова познанства и богат културни програм, учинили су да се чланови наше редакције врате у Врбас пуни позитивних утисака, инспирисани да пишу нове чланке и њима испуњавају нове странице „Младих дана“.

Аутор прилога: Младен Ђуричић, проф.

Related posts