2. Фестивал рецитовања „Бесмртна песма за Игора Станића”

У препуној сали наше Гимназије 30. септембра одржан је 2. Фестивала рецитовања „Бесмртна песма за Игора Станића”. Фестивал је организован како би се сачувала успомена на Игора, чија је страст према казаној речи оставила дубок траг међу његовим школским другарима и професорима, али и свима који су га познавали.

На овогодишњем такмичењу, учествовао је 21 ученик Гимназије, од првог до четвртог разреда. Публика је уживала у емотивним и разноврсним интерпретацијама песама домаћих и страних песника. У музичком делу, учешће је имала Марија Алексић која је нежним акордима на клавиру употпунила вече. Атмосфера је била топла и испуњена сећањем на Игора, али и ентузијазмом младих рецитатора који су показали своје умеће у изражавању поетске речи.

Фестивал, који се полако претвара у традицију, отворила је директорка школе Татјана Кажић, и овом приликом поздравила све присутне. Нимало лак задатак имао је жири у следећем саставу: Слободанка Кнежевић, Игорова мама, Љиљана Медаков Салонски, професорка књижевности и Бранислав Зубовић, професор књижевности.

Прво место освојила је Милена Марковић, чија је интерпретација освојила срца и публике и жирија својом изражајношћу и емоцијом. Друго место припало је Василиси Мићановић, док је треће место заузела Сара Николић. Похваљене су: Маријана Вучковић, Ена Граховац, Анђела Баста и Наталија Предовић. Њихове изведбе издвојиле су се по дубокој емотивности, зрелости у изразу и техничкој прецизности, како је образложио жири. И ове године Игорова породица обезбедила је вредне награде за најуспешније рецитаторе, али и пригодне поклоне за све који су учествовали на овогодишњем Фестивалу.

Организатори су најавили наставак ове лепе традиције, наглашавајући значај очувања сећања на Игора Станића, чије име и даље живи кроз уметност коју је волео.

Ауторка текста: Сара Николић, ученица трећег разреда

Related posts