Фестивал средњошколске кратке приче

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

1. ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОШКОЛСКЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ

 

Гимназија “Жарко Зрењанин” из Врбаса у априлу 2018. године расписала је конкурс за 1. ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОШКОЛСКЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ са циљем афирмисања кратке приче као књижевног жанра. Идеја за оснивање овог Фестивала било је подстицање стваралаштва младих који деле заједничку љубав према писаној речи, као и неговање мултикултуралности међу средњошколцима.

Конкурс је затворен 15. маја 2018. године, а учешће на Фестивалу узео је велики број средњошколаца са територије целе земље. Све приче шифроване су по редоследу приспећа, а шесточлани жири имао је тежак задатак приликом оцењивања радова. Наиме, сваки члан жирија је, од великог броја пристиглих прича, требао да издвоји и рангира пет најбољих у овој школској години.

Жири Фестивала оцењивао је радове у следећем саставу:

  • Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих;
  • Сања Брдар, професорка српског језика и књижевности,
  • Марко Тошовић, модератор курса креативног писања прозе – Блогерама (Филозофски факултет, Нови Сад);
  • Татјана Бјекић, професорка српског језика и књижевности;
  • Јелена Вујовић, професорка српског језика и књижевности; и
  • Младен Ђуричић, професор српског језика и књижевности.

Жири је истакао да су приче свих средњошколаца озбиљно написане и да свака од њих завређује посебну пажњу. Самим тим, тешко је било уврстити пет прича у ужи избор, а њихов уједначен квалитет додатно је отежао посао рангирања. Након што су збројени гласови свих чланова жирија, прва три места заузеле су оне приче које су, у оцени свих чланова, заузеле високе позиције.

 

1. место:

Диоген БабуцБиће је ништа (јер подлеже постајању)

Гимназија „Михајло Пупин“, Ковачица;

 

2. место:

Милош МедићЗаједничка радост

Гимназија и економска школа „Јован Јовановић Змај“, Оџаци);

 

3. место:

Војин Ћировић Јутро

Медицинска школа, Крушевац

и

Сара Маринковић Вида

Гимназија и економска школа „Доситеј Обрадовић“, Бачка Топола

 

Поред награђених, у свом саопштењу жири је похвалио све ауторе који су учествовали на овогодишњем конкурсу, уз поруку да наставе да пишу овако квалитетне приче.

Због кратког временског рока и организационих проблема који су уследили (због краја школске године), завршно вече 1. Фестивала средњошколске кратке приче биће одложено, а дипломе и награде свим ауторима биће достављене на кућну адресу. По изласку из штампе, награђеним и похваљеним ауторима Организациони одбор Фестивала проследиће и часопис/зборник радова са 1. Фестивала.

Овом приликом још једном честитамо свим награђеним ауторима и желимо им много успеха у даљем раду! Очекујемо да ћемо, у још већој и јачој конкуренцији, читати ваше приче већ следеће године, на 2. Фестивалу.

 

Организациони одбор Фестивала: Младен Ђуричић и Јелена Вујовић

(gimvrbas.fkp@gmail.com).