Одржано такмичење “Дабар” за школску 2016/17. годину

И ове школске године професори Рачунарства и информатике у Гимназији „Жарко Зрењанин“ реализовали су „Дабар“ – међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Ово такмичење организује се у више од 40 земаља широм света у различитим узрасним категоријама, а његов главни циљ је популаризација рачунарства и информатике, и потврђивање да рачунар није само средство за комуникацију, претраживање интернета, обраду текста, слушање музике и гледање филмова.

Током 2015/16. године наша школа се први пут укључила у ово веома занимљиво такмичење, а главоломке са дабровима је тада решавало 106 ученика. На тај начин, они су постали део заједнице од преко 30.000 такмичара из Србије и око 1,3 милиона такмичара широм света. Питања у оквиру самог такмичења конципирана су тако да код ученика развијају вештине решавања проблема, алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема, правилну употребу информационих технологија и њен утицај на друштво.  

Да је „Дабар“ оставио одличан утисак на врбаске гимназијалце, потврђује и податак да је интересовање за овогодишње такмичење било изузетно велико. Оно је, на школском нивоу, одржано у периоду од 14. до 18. новембра, а наша школа у првом кругу такмичења имала је укупно 383 учесника. Ученици су се такмичили у две категорије: “Дабар” (ученици I и II разреда) и “Старији дабар” (ученици III и IV разреда), а само такмичење одвијало се под менторством проф. Весне Никитовић, проф. Игора Лазаревића, проф. Јелене Тодоровић и проф. Светлане Мандић.

Резултати такмичења очекују се након 25.11.2016.,  када  се завршава такмичарски круг за ниже разреде основне школе. Прелиминарни резултати показују да се неколико ученика посебно издвојило (од укупно 12 задатака имају тачне одговоре на 10 или 9 питања), али и да је велики број ученика тачно урадио више од половине задатака на такмичењу.

Ауторка текста: Весна Никитовић, проф.

Фотографије и делови текста преузети са блога: Часови рачунарства

 

Related posts