У Свечаној сали промовисана књига песама “Оскудно време” Мирослава Алексића

После дводеценијске паузе у објављивању, али не тако дуге паузе и у писању, књижевна јавност добила је прилику да чита нове песме песника Мирослава Алексића. Овога пута љубитељима поезије представља се, како је сам дефинисао, не збирком већ књигом песама „Оскудно време“. Подршку „камбeку“ који су многи жељно ишчекивали, па и књижевница и редитељка Вида Огњеновић, која је у интервјуу за лист Бачкапрес скоро прекорила песника речима – „Не знам шта чека, што не објављује што је припремио“, пружили су Алескићеви пријатељи, песници и културни радници Александар Семакин, Бранислав Зубовић и Благоје Баковић.

„У писању није било великих пауза, али у објављивању јесте и она је трајала 22 године, колико је прошло између моје треће и ове, четврте, књиге. Брана Петровић је говорио – ‘Како нам иде, буразеру, биће добро само оно што није објављено у овом времену’, и моју паузу можда је узроковао изостанак осећаја да поезија има неку резонанцу, да значи нешто посебно. Не значи да се то изменило, али једноставно сам скупио оно што сам радио у међувремену и направио избор. Ово је књига песама, не збирка, конципирана тако да песме из мојих претходних књига, заједно са новим, чине једну целину, што је приметио и Саша Радојчић у поговору. Кључни мотив нових песама садржан је у насловној синтагми Оскудно време, која вуче корен из Хердерлинове поеме Хлеб и вино, са кључним, можда најзначајнијим стихом модерне поезије – Чему песници у оскудно време? Време је категорија која је најдоминантније третирана у овој књизи, било да се третира као такав феномен, било као физичка величина или релативизована у смислу трајања, или време као наше савремено доба у којем су све вредности релативизоване. Нарочито мислим на насловну поему Оскудно време и још неке од нових песама”, рекао је за Интернет портал vrbas.net Алексић.

Своје есеје о новој књизи песама Мирослава Алексића прочитали су Бранислав Зубовић и Благоје Баковић, а као закључак наметнуло се да је „Оскудно време“ оправдало дуго чекање на нове песме и да читаоци, ипак, нису ништа изгубили. „Великом песнику Раши Ливади ништа није фалило што је објавио само три књиге песама, или Милану Ракићу, иза којег је остало само седамесетак песама, да постане у заувек остане Милан Ракић, као и многи други“, рекао је Благоје Баковић и истакао да је увек знао да је Алексић одличан песник те да „Оскудно време“ још једном то потврђује.

Промоција књиге одржана је Гимназији „Жарко Зрењанин“, школи коју је песник похађао. „Ово се може назватим мојим повратком у Врбас и школу коју сам завршио пре скоро четрдесет година и у чијем сам листу Млади дани објавио своју прву песму. Зато сам изабрао простор Гимназије за промоцију књиге. Ова школа ме упутила у свет, на шта сам јој захвалан, а поносан сам на професоре који су ми предавали, као и касније на Врбас као град који ми је омогућио да се формирам и афирмишем као песник. Захвалан сам и Фестивалу поезије младих, Народној библиотеци, Културном центру, сјајним људима који су деценијама водили културу, попут Бранислава Милошевића и Станка Симићевића. Овакве вечери су потврда да Фестивал поезије младих, а онда и сви други садржаји који су га пратили, нису узалуд у Врбасу. Врбас има сјајне песнике, као што су Семакин, Лабудовић, Зубовић, да не спомињем Баковића, Деветака, Сладоја, и Врбас јесте значајан књижевни центар на мапи Србије, а и шире“, рекао је Алексић.

Иначе, Мирослав Алексић је објавио збирке поезије Зигурат (1986), Попик или чуг (1990), и Нема вода (1994). Добитник је награде Печат вароши сремскокарловачке (1994). Члан је Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије. Рођен је 1960. године у Врбасу, а дипломирао је Општу књижевност и теорију књижевности у Београду.

Напомена: Текст и фотографије преузети са Интернет портала општине Врбас

Related posts