Велики успех гимназијалаца на међународном такмичењу „Дабар“

У периоду од 20. до 24. новембра 2017. године одржано је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа „Дабар“. Ученици широм света имали су прилику да покажу колики су “кликераши”, а задаци на такмичењу конципирани су тако да код ученика развијају вештине решавања проблема, алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема и правилну употребу информационих технологија. 

Ове године главоломке са дабровима је решавало 330 ученика наше школе. У великој конкурецији од  42.539 такмичара из основних и средњих школа широм Србије, наши ученици су показали да су међу најбољима! На државно такмичење које ће бити организовано крајем фебруара 2018. пласирало се око 400 такмичара из целе земље, а међу њима је 10 ученика наше гимназије.

У категорији „Дабар“  такмичили су се ученици првог и другог разреда средњих школа, а на државни ниво такмичења прошло је укупно 84 ученика. Међу њима се налази чак 7 наших гимназијалаца, и то: Павле Раонић, Богдан Илић, Дејан Варагић и Милена Никитовић (одељење I4), Милана Вујичић, Анђела Павићевић и Лена Пјешчић (одељење I5).

Категорија „Старији дабар“,  где су се такмичили ученици трећег и четвртог разреда средњих школа, ове године је била посебно јака. На државни ниво такмичења је прошло свега  34 ученика, а међу њима се налази чак троје наших ученика: Марко Недић (III5),  Јелена Самарџић и Јована Ковачевић (III6).

Велики број ученика је успешно урадио задатке на такмичењу, али због велике конкуренције ове године остали су „тик испод црте“.  Задаци су били подељени у три групе: лаки, средњи и тешки. Од укупно 12 задатака, више од половине наших такмичара је успешно урадило  8, 9 и више. Међутим, за финале ове године требало је тачно урадити свих 12 задатака.

Припреме за такмичење, као и само такмичење, организовали су професори рачунарства и информатике – Игор Лазаревић, Светлана Мандић и Весна Никитовић. Свим ученицима и њиховим менторима овим путем честитамо на постигнутим резултатима, а финалистима желимо пуно успеха на државном нивоу такмичења. Срећно!

Аутор прилога: Весна Никитовић, проф. рачунарства и информатике

Related posts