Еколошки покрет Врбаса одржао занимљиву радионицу на тему образовања и „Зелених радних места“

У четвртак, 30.11.2017. у ресторану Центра за физичку културу „Драго Јововић“, одржана је занимљива радионица на тему образовања и „Зелених радних места“. Радионицу је организовао Еколошки покрет Врбаса, а присуствовали су јој волонтери – ученици Гимназије „Жарко Зрењанин“ и ССШ „4. јули“, као и представници фирме „Carnex“, ЈКП „Комуналац“ и општинске управе.  Радионица је одржана у склопу кампање коју подржавају Министарство заштите животне средине и Општина Врбас, а представници Еколошког покрета о недавно одржаној радионици кажу следеће:

„Претходних недеља, низом радионица, овај тим ванредних ђак спремали смо за вршњачку едукацију, као и истраживања која ћемо заједно спровести на њиховим вршњацима о ставовима и навикама урбаног понашања, спремности на корекције тог понашања и на давање личног доприноса бољем изгледу школе, здравијој и чистијој животној средини. 

Да „завиримо“ у перспективе њиховог школовања и каснијег запошљавања у локалу, на јучерашњој радионици помогли су нам њихови професори, директор Гимназије – Татјана Кажић, представници „Карнекса“, ЈКП Комуналца и Општинске управе. 

Вредне информације из привреде пружила нам је шеф службе заштите животне средине индустрије меса „Карнекс“ –  Татјана Миљанић, приближавајући нам утицај великог броја међународних еколошких стандарда које је ова фирма стекла у претходном периоду, као и на програме развоја фирме и отварање нових „зелених радних места“.

Славиша Божовић, координатор управљања отпадом, и Марија Деретић, правник у ЈКП „Комуналац“ из Врбаса, наговестили су перспективу запошљавања различитих профила радника на пословима рециклаже, будуће трансфер станице за комунални отпад и низ активности које ће бити везане за примарну сепарацију отпада.

Шеф одељења општинске управе за урбанизам, заштиту животне средине – Смиљана Томашевић, приближила је ученицима процедуре преко којих наша мала екипа, али и остали субјекти из локала, могу приступити локалним фондовима, намењеним за подршку оваквих и сличних корисних идеја, које имају упориште у локалним стратегијама развоја.

Амбиција нам је да у наставку ове кампање створимо употребне вредности, које ће моћи да користе различити актери у образовању, као што су писци наставних програма, креатори образовних стандарда, наставници, директори, а које ће почивати на међусекторској сарадњи, уз дијалог са локланом самоуправом, јавним предузећима и пословним субјектима из локала, и уз јасан циљ заједничког рада на отварању нових „Зелених радних места“.

Све заједно представљао би и покушај успоравања одласка наше „младости“ у свет и очувања локалне заједнице од мрачне перспективе нестајања!“

Део текста и фотографије преузети са сајта Еколошког покрета Врбаса.

Related posts