Представљање организације „Интеркултура Србија“ и учесника на програмима размене ученика

У петак, 23. фебруара 2018. у Свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“представљена је организација АФС Интеркултура Србија са којом је наша школа успоставила успешну сарадњу током 2016. године, а чији је званични представник у нашој школи професорка историје – Снежана Шкрбић, као и професорка енглеског језика – Бранка Прекић и професорка математике и рачунарства – Мира Бјекић. Ову организацију, која се бави разменом ученика, присутнима је представила професорка Мира Бјекић и  заинтересованим ученицима предочила  циљеве и значај овог програма.

АФС Интеркултура Србија је волонтерска организација која ради са ученицима средњих школа кроз програме размене ученика и одељења. Ово удружење, које повезује преко 13.000 ученика у преко 50 земаља ученика годишње, даје прилику младима да проведу школску годину (или краћи период године) у некој страној земљи, и на тај начин упознају другачију културу, науче нови језик и стекну пријатеље у другом делу света. Упркос томе што превасходни циљ програма није стицање формалних, академских знања, него стицање знања кроз различите облике неформалног учења о другој култури, ученик на размени обавезан је да редовно похађа школу и испуњава обавезе које су предвиђене програмом.

Осим појединачних размена, за које би се могло рећи да јесу главна делатност саме организације, Интеркултура Србија бави се и разменом одељења, па је предвиђено да се у мају реализује и сарадња са једном од средњих школа у Италији, тако што ће се извршити размена одељења у којој ће учествовати врбаски гимназијалци. Размена је планирана са Гимназијом из Лагонегра у периоду од 10. до 19. маја 2018. године, а у њој ће учествовати 17 ученика наше школе и две професорке. Наша школа ће бити домаћин почетком септембра, а нешто више о томе ученици су сазнали од професорке Мире Бјекић, која је своје учешће у овом програму започела волонтерским радом и тренутно је домаћин Исака Израела Санабрие који тренутно борави у Врбасу и похађа нашу школу.

У оквиру годишње размене ученика, током месеца марта предвиђена је и такозвана мини размена, замишљена тако да ученици недељу дана проведу у неком другом месту у Србији. У нашој школи ове године гости су били Mатео Гуарниери из Италије и Оне Бонпронг са Тајланда, а њихови домаћини су били Ђорђије Рашковић, ученик одељења II1, и Страхиња Петковић, ученик одељења III6.

У периоду од 17. до 24. марта, ученици из иностранства били су смештени у породицама врбаских гимназијалаца и заједно са њима похађали су наставу током боравка у Врбасу. Поред наставе, они су учествовали и у додатним активностима, па су на презентацији која је одржана у петак представили земље из којих долазе и изнели своја искуства са размене. Присутнима се, осим њих, представио и Тилан Галић из Немачке, а том приликом промовисана је и организација Интеркултура. Сви дечаци су одушевљени боравком у Србији и неколико пута су поновили да ће у нашу земљу сигурно поново доћи.

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф.

Related posts