„Путевима пријатељства“ – сусрет средњих школа у Бихаћу

Гимназија из Бихаћа је у времену од 6. до 8. маја 2018. године била домаћин сусрета средњих школа „Путевима пријатељства“. Њихови гости ове године су били ученици и наставници средњих школа из Врбаса, Кикинде, Новог Сада и Истанбула, као и партнерска школа из Марибора са којом су успоставили сарадњу још пре неколико година.

Директор Прве мариборске гимназије је, у пратњи два наставника и 22 ученика, међу првима стигао у посету пријатељима у Бихаћу. Њима су се придружила четири наставника из Србије и осам наставника из Турске, а дугорочни циљ ове пријатељске посете било је остваривање дубље сарадње кроз размену ученика и наставника и међусобну помоћ. Нагласак је, такође, био на томе да ми, просветни радници, прекинемо ширење негативне енергије у региону.

Један од најинтересантнијих догађаја у току овог дружења била је пријатељска утакмица у кошарци између мушких кошаркашких екипа из Марибора и Бихаћа, након које су се ученици и наставници упутили у школу. Том приликом су присуствовали часовима и размењивали међусобна искуства у настави. У склопу посете, гости су имали прилику да, у пратњи својих домаћина, разгледају старо језгро града, посете Музеј Првог заседања АВНОЈ-а, Градску галерију и поставку  изложбе „Бихацит, вријеме у камену”, замак Острожац и Штрбачки бук.

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф.

Related posts