Бројним активностима обележена Дечја недеља у врбаској Гимназији

Бројне активности планиране током Дечје недеље успешно су се реализовале у нашој школи. Једна од првих у низу одржана је у уторак, 2. октобра, када су гимназијалци угостили групу деце из Предшколске установе ”Бубица” на радионици са активностима прилагођеним њиховом узрасту (цртани филм о пријатељству, правимо дечју играчку, час физичког васпитања). Деца су том, приликом уручила нашим ученицима леп поклон, а то је био заједнички ликовни рад.

Ова активност била је само први корак у реализацији активности Мост међу генерацијама, а у њој су учествовала деца деца из припремне групе са васпитачицама Жаклином Д. и Надом Б. Представници наше школе били су чланови Ученичког парламента: Невена Криваћевић IV1, Невена Керекеш IV1, Теодора Милисав IV4, Марта Челебић IV4, Немања Мартон IV6, као и професорка српског језика и књижевности – Невена Малетин и школски педагог – Нада Бјелац.

Истог дана, група ученика прве године је, у пратњи професорке енглеског језика – Јелене Матовић, присуствовала трибини о безбедности деце на интернету „Тијана – клик“ у организацији Фондације Тијана Јурић, која се бавила врстама и превенцијом дигиталног насиља.

Ученици су, на позив Народне библиотеке „Данило Киш“ узели учешће у литерарном конкурсу на тему: Моје је право да живим срећно и здравоза одрастање без насиља“, а Дечја недеља била је добар повод да и сами осмисле акцију „Одмор уз музику“, па су од понедељка до петка, током трајања великог одмора, пуштали музику путем школског разгласа.

На иницијативу школских библиотекара – Сузане Митровић и Младена Ђуричића, испред школске библиотеке постављена је кутија за предлоге Читали бисмо, како би се прикупили предлози за обнављање библиотечког фонда на предстојећем Сајму књига. Такође, током трајања Дечје недеље, библиотекари су упутили позив ученицима, родитељима и наставницима да посете школску библиотеку и учествују у акцији “Књига на дар“, која је замишљено као донација школских лектира и друге неопходне литературе. Заузврат, библиотекари су припремили за донаторе поклон књиге са порукама пријатељства. Такође, у петак, 5. октобра, испред библиотеке је постављен сто на којем су изложене ПОКЛОН КЊИГЕ за све ученике наше школе. Занимљиво је да су књиге у врло кратком року нашле своје “нове власнике“.

Дечја недеља била је добар повод и за реализацију активности “Загрљај – за одрастање без насиља“. Ученици су правили фотографије на задату тему, а затим су исте објављиване на друштвеним мрежава. На тај начин допринели су ширењу идеје да је загрљај лековит и да може бити добар пример за одрастање без насиља. Током ове акције, ученици су се подсетили на обавезно поштовање правила приватности других и тражење дозволе за фотографисање.

У организацији педагошко-психолошке службе, у среду је одржана радионица за ученике друге године, на тему ненасилне комуникације и конструктивног решавања конфликата.

Акција под слоганом Мост међу генерацијама наставила се и последњег радног дана када је група ученика прве године посетила Геронтолошки центар у пратњи професорке Јасмине Милић, директорке и школског педагога. Припрема програма и активности одвијала се у оквиру изборног предмета Језик, медији, култура, а кроз примену пројектне наставе. За реализацију ове активнсоти, ученице трећег разреда – Ленка Ђурђевац и Анастасија Чордаш израдиле су и пано „Мост међу генерацијама“.

У четвртак, 4. октобра одржан је Традиционални пријем деце код председника општине Врбас. Том приликом гимназијалци су представили нашу школу и уручили председнику општине награђен број литерарног листа ученика и професора Гимназије – Млади дани.

Током целе недеље трајала је и Хуманитарна акција „ДЕЦА – ДЕЦИ“ која је остварена у сарадњи са Црвеним крстом Врбаса. Помоћ се огледала у прикупљању одеће, школског приобора, препарата за личну хигијену, играчака и слаткиша… Гимназијалци су, учешћем у овој акцији још једном показали своју хуманост.

Последњег дана, међу многобројним активностима реализована је и акција Школа у рукама ђака, па су ученици су имали прилику да на кратко замене улоге са својим предметним наставницима. На тим часовима они су добили прилику да испоље своју креативност, али су истовремено сазнали и како изледа школски час када се нађу с друге стране учионице.

Током трајања и обележавања Дечје недеље гимназијалци су учествовали у реализацији многобројних активности и на тај начин показали радозналост, креативност, хуманост и знање по којима су свуда препознатљиви. Активности које су с радошћу припремали, завршиле су се у оквиру спортске суботе, када су се у великом броју одазвали на трунир у одбојци и стоном тенису који су одржани у просторијама школе. Прво место у одбојци освојило је одељење III5, а као најбоља у стоном тенису се истакла ученица Миња Бабић из одељења III6

Осим спорта, наши ученици су учествовали и у пројекту Креативни млади који је реализован у србобранској Гимназији, а замишљен као сусрет средњошколаца из окружења. Четири ученице из одељења IV4 (Марија Цветићанин, Теодора Милисав, Марта Челебић и Тамара Пилиповић) су, у пратњи одељењског старешине – проф. Младена Ђуричића, учествовале у пројекту и упозналe се са посебном врстом уметности, техником декупаж. Онe су у оквиру ове радионице на практичном примеру савладалe основе декупажа, а истовремено упозналe вршњаке из окружења и договорилe да преко Ученичких парламената и у будућности наставе сарадњу.

Последњег радног дана у недељи, заједно су се окупили и ученици и наставници, а општи став је да с радошћу очекујемо неку нову креативну активност.

Related posts