Многобројним активностима обележена Европска недеља програмирања

Ученици наше школе и ове године су активно учествовали у обележавању Европске недеље програмирања организовањем различитих догађаја у периоду од 6. до 21. октобра 2018. године.

Догађај „Кодирајмо заједно“ организован је у сарадњи са Удружењем професора информатике Србије. Догађај Meet and Code има за циљ да упозна децу и младе људе са светом технологије и програмирања, да покаже колико програмирање може бити забавно. Више информација о овом догађају налази се на званичној страници. Ученици Гимназије „Жарко Зрењанин“ из Врбаса су били део овог догађаја и заједно са професорима рачунарства и информатике – Весном Никитовић и Игором Лазаревићем бавили се кодирањем и тренутно актуелним програмским језицима. Додатне информације налазе се на професоркином блогу Часови рачунарства.

У низу догађаја, током обележавања Европске недеље програмирања, чланови секције из програмирања чији је руководилац Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике припремили су и реализовали два догађаја:

  1. Основе програмирања у програмском језику C++

Ученици су решавали различите задатке и кроз креирање апликација научили основне елементе програмирања и синтаксу програмског језика. Догађају је присуствовало 15 ученика, чланова секције из програмирања.

Више о овом догађају и фотографије можете видети на блогу Рачунарство и информатика.

  1. Предавање „Зашто бити програмер? – избор будућег занимања“

Ученици су били у прилици да се упознају са различитим занимањима из области информационо-комуникационих технологија, њиховим предностима и недостацима. Предавање је одржано у неколико термина како би што више ученика могло да учествује у дискусији. У реализацији догађаја је учествовало више од 80 ученика првог и трећег разреда. Значајно је споменути да су 67% учесника догађаја биле девојчице што указује на пораст интересовања за занимања у области ИКТ-а.

За уложени труд и рад Школа је добила серитфикат од стране организатора Европске недеље програмирања.

Ауторка текста: Светлана Мандић, проф.

Related posts