Обележена десетогодишњица постојања и рада организације АФС Интеркултура Србија

Дана 3.11.2018. професорка наше школе Снежана Шкрбић присуствовала је дивном јубилеју организације којој припада и чији је представник у Врбасу. У питању је десетогодишњица деловања организације АФС у Србији, под називом Интеркултура.

Захваљујући Ивани Газикаловић Павловић, професорки енглеског језика Филолошке гимназије из Београда, 2008. године обновљена је размена ученика средњих школа и до сада постигнуто много: 170 ученика из Србије је отишло на размену, а код нас дошло 174 страна ученика. У нашој земљи домаћини су биле бројне породице – њих 180, а у 11 локалних центара делује 60 волонтерa (посредно и много више људи који су сарадници у активностима и пријатељи Интеркултуре). Са 20 школа остварена је сарадња тако што су реализоване 43 размене одељења у којима је учествовало преко 1.000 ученика. 

Прослави Интеркултуре , која је одржана у суботу, присуствовали су представници централе из Њујорка, партнерских земаља – Италије, Мађарске, Данске, Русије, Индије и наравно Министарства просвете које подржава деловање Интеркултуре, поред Министарства спољних послова, као и организација попут ОЕБС-а, ТЕМПУС-а, те амбасада и културних центара Турске и Италије. Осим тога, прослави су присуствовали и директори школа, волонтери, породице које биле домаћини страним ученицима и др.

Гимназија „Жарко Зрењанин“ имала је до сада два ученика на годишњем програму размене и то: Ајлин из Турске и Израела из Парагваја, као и две размене одељења са италијанским школама из Каљарија и Лагонегра. Са Интеркултуром сарађујемо од 2016. године и радујемо се новим изазовима како би обогаћени дочекали нови јубилеј.

Текст и фотографије: Снежана Шкрбић, проф. историје

Related posts