Презентација пројектне наставе на тему „Речник појмова Старог века“

Дана 18.06.2019. у Свечаној сали Гимназије одржана је презентација радова ученика првих разреда, насталих као резултат пројектне наставе историје, у менторству проф. Снежане Шкрбић. Наиме, током школске 2018/19. године, сви ученици првог разреда учествовали су у реализацији пројекта „Речник појмова Старог века“, тако што су током године сакупљали појмове са којима су се сусретали током предавања или у уџбеницима, и бележили их у посебан речник.

Пред крај школске године одређени су координатори група који су груписали и селектовали све прикупљене речи, а затим су ученици међусобно поделили задатке ради даље реализације. Циљ је био израдити што занимљивији и потпунији речник, а одељења су се такмичила међусобно.

У завршној фази радова, одређена је и комисија која ће изабрати победника, и то у следећем саставу: Павле Орбовић – кустос Градског музеја Врбас, Ивана Павков – професорка историје у нашој школи, и Борис Јоцев – представник Ученичког парламента. Бројни ученици прве године, професори и директорка школе присуствовали су презентацијама. Речници су израђени у електронској форми или као панои и свеске, а презентације су биле веома успешне. Комисија је на крају одлучила да прво место деле ученици I5 и I3 одељења и они су награђени петицама из историје.

Пројекат је успешно реализован, а његови ефекти осетиће се и касније током школовања, јер су ученици овладали појмовима који ће им требати и у вишим разредима. Такође, успешно је остварена и корелација са другим предметима, као и развијање међупредметних компетенција. Професорка историје – Снежана Шкрбић, најавила је да се слични пројекти планирају и за наредни период.

Ауторка текста: Снежана Шкрбић, проф. историје

Related posts