Српски гимназијалци из Будимпеште извели представу „Судбине у магли“

Након извођења у Србобрану, драмска секција Српске гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште одиграла је и у Врбасу позоришни комад „Судбине у магли“, представу која је овим средњошколцима омогућила да свој таленат већ сада представе публици у неколико европских држава. Уз позоришни наступ, ученици ове образовне установе имали су могућност да се друже и са својим вршњацима из Гимназије „Жарко Зрењанин“, а упознавање је обележила обострано декларисана нада и намера да први контакт у будућности израсте у чврст облик сарадње.

Представа „Судбине у магли“ свој подложак нашла је у роману „Воз савестиДрагомира Дујмова, иначе професора српског језика и књижевности у овој образовној установи. На овај текст накалемила се драматургија и режија професорке Зорице Јурковић Ембер, сценографија професорке ликовне уметности Изабеле Борза, и на крају таленат и посвећеност ученика Српске гимназије у Будимпешти. Захваљујући свему томе, добијен је уметнички производ и комплетна позоришна представа из људских ресурса ове школе, што их је све заједно учинило бескрајно поносним.

„За нас је велика ствар што смо успели да дођемо у Војводину и захвална сам свима који су нам помогли да наступамо. Реч је о турнеји за коју смо значајна средства добили од мађарске владе, а са циљем да бисмо представили и промовисали у матици један од најснажнијих профила и активности наше школе, а то је драмска секција. Представа ‘Судбине у магли’ врхунац је дугогодишњег рада секције. Она отвара тему о којој се у Србији веома мало зна. Наиме, у периоду између два светска рата, двадесетих година прошлог века, између Краљевине Мађарске и Краљевине СХС постојао је међудржавни споразум о размени становништва и једна велика популација Срба из Мађарске, подстакнута обећањима, вратила се у своју прадомовину. Међутим, то није испало онако како су планирали и догодило се нешто што је једна трагична епизода у нашој историји. Број припадника српске заједнице у Мађарској тада се значајно смањио, а људи који су отишли у Србију деценијама су третирани као дођоши и нису имали статус као други људи“, рекла је др Јованка Ластић, директорка Српске гимназије у Будимпешти. За припрему комада и игру у њему, према речима директорке, актери су добили бројне похвале, уз често истакнуту неверицу на који начин млади глумци умеју са толиком зрелошћу и озбиљношћу играти озбиљну представу и бавити се једном трагичном темом о којој се мало зна.

Пре извођења комада у сали биоскопа „Југославија“, који је за ову прилику био испуњен до последњег места, ученици и професори Српске гимназије у Будимпешти били су гости Гимназије „Жарко Зрењанин“, у којој су их дочекали директорка школе – Татјана Кажић и председник општине – Милан Глушац.

„Почаствовани смо топлим пријемом у Гимназији ‘Жарко Зрењанин’, а част нам је својим присуством учинио и председник општине. Имали смо прилику да погледамо један филм о овој установи и једну изложбу у галерији школе, те да разговарамо о могућој сарадњи са директорком и професорима Гимназије. У свему је учествовала и директорка Народне библиотеке, која је иницирала наш сусрет, на чему јој се веома захваљујем, и надам се да ћемо имати прилику да сарадњу материјализујемо у будућности. На нама је да пронађемо начин и канале за то“, рекла је др Ластић.

Текст преузет са званичног портала Општине Врбас.

Related posts