211 година Гимназије – „Виртуелна шетња“ кроз историју школе

Поштовани пријатељи,

Услед проглашења ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19, Гимназија „Жарко Зрењанин“ неће бити у прилици да на традиционалан начин прослави 211 година постојања и рада. Са жељом да и у новонасталој ситуацији обележимо дан наше установе, одлучили смо да ученицима, родитељима и пријатељима Гимназије, на другачији начин представимо дугогодишњу историју школе и важне догађаје који су за нама.

Како бисмо заједно прославили наш дан, а притом вам улепшали боравак код куће, одлучили смо да поделимо са вама садржаје који до данас нису били доступни широј публици. За почетак, можете прелистати монографску публикацију Летопис Гимназије „Жарко Зрењанин“ у Врбасу (2009–2019) у дигиталном формату, а након тога погледати и виртуелну изложбу 210 година Гимназије у Врбасу која ће вас провести кроз богат историјат наше школе. У другом сегменту ове „виртуелне шетње“, очекује вас ретроспективна изложба „Дигитални Млади дани (2000–2020)“ (са могућношћу прелиставања свих бројева школског листа који су објављени током претходне две деценије) и кратак филм Великани Гимназије (1809–2019) који су припремили ученици трећег разреда и у њему се присетили великих имена која су корачала ходницима Гимназије.

Надамо се да ћете #ОстатиКодКуће и поћи са нама у „виртуелну шетњу“ поводом 211-те годишњице Гимназије. Још једном вам захваљујемо на пријатељству и подршци, а остајемо са жељом да се што пре окупимо на старом месту и наставимо заједно да пишемо историју… Врата наше школе увек су отворена за вас!

Колектив Гимназије „Жарко Зрењанин“ у Врбасу

 

Монографска публикација Летопис Гимназије „Жарко Зрењанин“ у Врбасу (2009–2019)

Издавачка делатност наше школе од прошле године богатија је за Летопис Гимназије „Жарко Зрењанин“ у Врбасу (2009-2019), чији су аутори Љиљана Марић и Младен Ђуричић. Монографска публикација објављена је са жељом да се отргне од заборава гимназијски живот из протекле деценије, а успешно обављен посао потврдили су рецензенти Мирослав Алексић и проф. др Радован Пејановић. Летопис можете прелистати у електронском издању или потражити штампано издање у школи…

Стална музејска поставка 210 година Гимназије у Врбасу

Музејска поставка „210 година Гимназије у Врбасу“ настала је као резултат успешне сарадње Гимназије и Градског музеја у Врбасу и једна је од активности са којима је успешно обележена јубиларна годишњица школе. Изложбене паное креирали су Павле Орбовић и Снежана Шкрбић, а поставка је отворена за посетиоце нашег града сваког дана радног у „Галерији 2002“. У пројекцији која следи можете погледати део ове поставке…

Дигитални Млади дани (2000–2020)

Млади дани су литерарни лист ученика и професора Гимназије Жарко Зрењанин у Врбасу који, у штампаном издању, континуирано излази од 1953. године. До сада је објављено 85. бројева школског листа, а 2000. године часопис је добио нови формат и модернији изглед. Архиву бројева који су објављени током претходне две деценије (2000-2020) можете погледати кликом на одређени број листа. Уживајте!

mladidani70 mladidani71 mladidani72

mladidani73 mladidani74 mladidani75

mladidani76 mladidani77 mladidani78

mladidani79 mladidani80-81 mladidani82

                        

Великани Гимназије (1809-2019)

Кратки филм „Великани Гимназије (1809–2019)“ припремили су ученици трећег разреда (Павле Раонић, Богдан Илић, Владица Кљаић, Милена Никитовић, Ивана Продановић и Емилија Керекеш), у менторству проф. Јелене Вујовић. Филм је емитован на свечаности поводом обележавања јубиларне годишњице – 210 година постојања и рада Гимназије „Жарко Зрењанин“ у Врбасу.

Хвала што сте били са нама у овој „виртуелној шетњи“. Поздрављамо вас до скорог виђења!

Related posts