Сусрет средњошколаца на пројекту „Бизнис сусрет – од идеје до реализације“

У суботу, 3. октобра 2020. године, у Гимназији и економској школи „Светозар Милетић“ у Србобрану, одржан је, сада већ традиционалан, сусрет средњошколаца из Куле, Врбаса, Бачке Тополе и Србобрана. Повод за сусрет била је реализација пројекта „Бизнис сусрет – од идеје до реализације“, чији је покровитељ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Пројекат су осмислиле професорке Гимназије и економске школе из Србобрана – Светлана Пајић Јојкић и Тијана Мелезовић, а у његовој реализацији учествовало је 16 ученика из четири средње школе. Они су били представници ученичких компанија, а у формирању бизнис планова и идеја помагали су им ментори у чијој пратњи су дошли.

У првом делу дана, одржана су кратка предавања о ученичким компанијама и њиховом значају, као и о писању бизнис планова и значају маркетинга у савременом друштву. Надметање ученика почело је нешто након 14 часова, када су тимови добро припремили своја излагања, уредили штандове и започели презентацију креативних идеја. Креативност и предузетнички дух младих људи врло брзо се испољио у сваком тиму. Идеје су биле различите, јединствене и – како су сами рекли –  „без конкуренције“.

Жири је приликом оцењивања идеје, презентације и уређености штанда имао веома тежак задатак, тако да су се у коначној одлуци придружили и ученици својим гласањем. Према речима жирија сви тимови били су подједнако оригинални и успешни, а коначну одлуку одредиле су нијансе. Победнички тим је дошао из Пољопривредне школе у Бачкој Тополи, у пратњи проф. Мирјане Ивановић. Они су осмислили и направили органски продукт „Ливадски мед са шипурком“ и награђени су смарт сатовима.

Другопласирани тим „Комшије“ представљао је ученичку компанију из Гимназије и економске школе „Светозар Милетић“ у Србобрану, чији је ментор била проф. Аница Зеремски Павков. Њихова идеја била је да направе апликацију која би пружила све неопходне информације и савете млађим и старијим грађанима општине, уз ослонац на волонтере који би били део компаније. За своју креативност награђени су слушалицама.

Две школе поделиле су треће место – Гимназија „Жарко Зрењанин“ из Врбаса и Економско-трговинска школа из Куле. Ученици из Гимназије „Жарко Зрењанин“ су, уз подршку свог ментора, проф. Младена Ђуричића, осмислили апликацију „Шапа у срцу“, са идејом бриге о кућним љубимцима у тренуцима када њихови власници нису у прилици да им пруже неопходну пажњу. Награђени су селфи штаповима. Економско-тргговинска школа је са проф. Татјаном Бублић осмислила израду маске за мобилни телефон, на којој би се налазиле соларне плочице, које би омогућиле пуњење батерије мобилног телефона у току дана. Награђени су екстерним батеријама.

На крају дуржења ученици су разменили утиске о пројекту, а неки од њих међудобно су разменили и поклоне. Пројекат је завршен у позитивној атмосфери, са надом да ће се учесници – неким другим поводом – поново окупити у истом саставу.

Напомена: Текст преузет са интернет портала srbobran.net

Related posts