Матуранти Гимназије подржали спровођење кампање „На матуру без аутомобила”

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Врбас, реализовала је предавање из кампање под називом „На матуру без аутомобила”. Предавању су присуствовали матуранти Средње стручне школе „4. јули” и Гимназије „Жарко Зрењанин” у Врбасу, који су пажљиво слушали једночасовно предавање. Кампања се реализује на територији Републике Србије у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду пре одржавања матурских прослава. Основни циљ је указивање матурантима да на матуру не треба ићи колима, односно возити, већ због очекиване конзумације алкохола, треба користити услуге такси превозника или помоћ родитеља и пријатеља.

„Данас смо у склопу кампање ‘На матуру без аутомобила’ посетили средњу школу у Врбасу. Ученицима смо кроз предавање али и кроз демонстрације на симулаторима чеоног судара и превртања, указали на све опасности којима се излажу неодговорним понашањем, као и на улогу и значај сигурносног појасева. Жеља нам је да младим људима на практичним примерима покажемо колико је појас важан и како може да предупреди последице саобраћајних незгода. Употреба сигурносних појасева представља јако важан сегмент у безбедности саобраћаја, на предњим седиштима смањује смртност за 50 посто, на задњим 25 посто. Такође, употреба појаса има велики утицај на редукцију тешких телесних повреда, као и оних са смртним исходом, док настајање лаких повреда умањује за 20 до 30 одсто. Када се исправно користи сигурносни појас спречава контакт возача и путника унутар возила, такође спречава и испадање из возила. Често се дешава да, од силине ударца при удесу, особа која није везана испадне из возила, што најчешће води ка смртном исходу. Још једна важна функција појаса је да равномерно распоређује енергију удара по целом телу, што је битно јер су силе које тад делују јако велике. Иако је сигурносни појас уведен у употребу давних 60-их година прошлог века, до данас није осмишљен једноставнији, а учинковитији систем пасивне заштите возача и путника унутар возила. Бројна истраживања потврђују да је сигурносни појас и данас најбољи вид заштите”, објаснио је Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја. На основу података из 2021. године, проценат употребе сигурносних појасева у Републици Србији је 86 посто за возаче и сувозаче, док путници на задњој клупи појас користе тек у 19 одсто случајева.

Предавању које је одржано 9. маја 2022. у просторијама Средње стручне школе „4. јули”, присуствовала су 22 ученика завршног разреда Гимназије, које је током спровођења различитих активности пратио проф. српског језика и књижевности – Младен Ђуричић.

Делови текста преузети са интернет портала vrbas.net

Related posts