Едукација средњошколаца на бесплатном тренингу „Живот за младе возаче“

Матуранти Гимназије „Жарко Зрењанин“ и Средње стручне школе „4. јули“, 9. новембра посетили су Националну возачку академију – НАВАК и том приликом прошли бесплатну обуку „Живот за младе возаче“. Реч је о пројекту који је реализован уз подршку Полицијске станице Врбас, са циљем да млади возачи открију колико је одговорна вожња важна за безбедност свих учесника у саобраћају. У овој акцији учешће је узело 47 ученика са пробним возачким дозволама, а њих су током обуке пратили директорка Гимназије – Татјана Кажић и професори ССШ – Маријана Ковачевић и Емил Бесермењи.

Кроз занимљив тренинг који предводи тим професионалних тренера, врбаски средњошколци пролазе већ четврту годину заредом. Овога пута они су прошли шесточасовну обуку, у оквиру које су научили много тога о вожњи у непредвидивим ситуацијама и неповољним условима, а знање су стицали кроз кратка теоријска предавања и практичне вежбе у којима су се нашли у улози возача и путника. На тај начин, ученицима су представљене неке од највећих опасности у саобраћају (слабости возача, важност ограничења брзине и коришћења сигурносног појаса), као и нека основна возачка правила.

Општи утисак свих полазника јесте да је НАВАК-ова обука једна од занимљивијих активности у којој су учествовали током школовања. Свака вежба кроз коју су прошли привукла је њихову пажњу, а посебно су истакли невероватно узбуђење које је трајало од почетка обуке до завршне свечаности на којој је уприличено уручивања сертификата.

Једна од кључних порука, која се провлачи кроз све вежбе, јесте колико мала разлика у брзини чини велику разлику у критичној ситуацији. Сви полазници су прошли вожњу између чуњева, вожњу са наглом двоструком променом правца, као и две вежбе кочења у различитим условима. За све учеснике биле су занимљиве и вежбе симулације, које су им на несвакидашњи начин приближиле како изгледа када возач доживи саобраћајну несрећу.

Оно што је сигурно, јесте да су наши млади возачи стекли драгоцено искуство које ће им служити током целог живота, како би били безбедни учесници у саобраћају.

Дајана Лаловић, ученица четвртог разреда

Related posts