Позоришна представа „Пупин“ као поклон ученицима и колективу Гимназије

Ученици другог и трећег разреда данас су имали прилику да у Свечаној сали Гимназије погледају позоришну представу „Пупин“, инспирисану аутобиографијом Михајла Пупина – „Са пашњака до научењака“. Представу је извео истакнути позоришни уметник – Фуад Табучић, а пре самог извођења присутнима се обратила Мира Недић, начелница Одељења за друштвене делатности Општине Врбас. Она је истакла да је представа „Пупин“ у Гимназију стигла као поклон ученицима и наставницима, будући да је школа недавно награђена Изузетном Вуковом наградом, са којом сви треба да се поносимо. Као поклон за добар рад, добили смо прилику да уживамо у једночасовној представи која нас је, на оригиналан начин, упознала са животом и радом једног од највећих српских научника.

Представа „Пупин“, као први део трилогије, настала је уз подршку Секретаријата за културу АП Војводине, Секретаријата за културу града Београда и Музеја „Михајло Пупин“ из Идвора. Она, на врло савремен и данашњој публици близак начин, говори о периоду одрастања и школовања Михајла Пупина, његовом детињству проведеном у Идвору, школовању у Панчеву, раномладалачким лудоријама у Прагу и одласку на студије Колумбија универзитета. Читава прича заснована је на Пупиновој аутобиографији „Са пашњака до научењака“, за коју је 1924. године награђен Пулицеровом наградом.

У изведби Фуада Табучића, отац четрнаестогодишње девојчице, притиснут жељом своје ћерке за новим мобилним телефоном, прича јој причу о Пупину играјући делове и сцене из његовог живота (пошто је иначе глумац). Користећи познате чињенице, он прави адекватну паралелу са савременим догађајима, а све то не би ли заинтересовао ћерку за живот и дело нашег великог научника и указао јој на праве животне вредности. Представа шаље јасну поруку, која је присутна током целог извођења, и говори нам да сваки човек има своју звезду за коју ће се борити пуним срцем и све своје снаге уложити у остварење својих снова.

Related posts