Гимназијалци постигли изузетан успех на такмичењу „Камп мултикултурализма 2022” – Три представника наше школе награђена едукативним путовањем у иностранство

У овиру пројекта Покрајинске владе „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини”, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Центар за младе „Ана и Бастиан” протекле недеље организовали су манифестацију „Камп мултикултурализма 2022”.

Основна идеја овог пројекта јесте пружање прилике ученицима средњих школа с територије AП Војводине да се у оквиру два четвородневна кампа друже, међусобно упознају и надмећу у популарним играма вештине, спретности и знања, а његова специфичност огледа се у томе што су екипе мешовите по својој полној и етничкој структури и формиране од представника различитих школа које учествују у пројекту.

Камп је замишљен као место на коме су – поред надметања – организоване и креативне радионице с циљем међусобног упознавања, превазилажења етничких предрасуда и јачањa међунационалног поверења. Тако осмишљена, манифестација је одржана у периоду од 22. до 29. јуна 2022. године у Кањижи, а у два четвородневна кампа учествовало је близу 150 ученика и њихових професора из 16 средњих школа с територије АП Војводине.

Гимназија „Жарко Зрењанин” три пута је узимала учешће на „Кампу мултикултурализма”, а наша екипа сваке године постизала је изузетан успех. Тако се и ове године осам ученика такмичило у играма знања, вештине и спретности, а чак петоро наших представника награђено је на овогодишњем такмичењу. Екипу су чинили: Вељко Ђурковић III-6, Анђела Мијајловић III-5, Јагош Лаловић III-2, Маша Рудовић III-2, Никола Бјелаковић III-2, Чарна Мушикић II-3, Милош Вујин II-1, и Иван Мујичић II-1, које је на такмичењу пратио проф. Младен Ђуричић.

Посебан успех на такмичењу постигли су ученици: Милош Вујин (прво место – златна медаља), Иван Мујичић (друго место – сребрна медаља), Јагош Лаловић (треће место – бронзана медаља) и Никола Бјелаковић (награда за „фер-плеј” игру). Две најуспешније екипе освојиле су и едукативно путовање у иностранство, па ће тако у септембру месецу на пут отићи Милош Вујин (као члан победничке екипе) и Никола Бјелаковић (као члан „фер-плеј” екипе). Њих ће на путовању пратити проф. Младен Ђуричић, који је такође награђен студијским путовањем као вођа екипе која је, од стране свих такмичара на Кампу, одабрана и награђена као „фер-плеј екипа”.

Након повратка из Кањиже, гимназијалци су истакли да су током претходна четири дана, поред вредних награда и сјајних одличја, стекли драгоцена искуства и пријатељства за цео живот. Време проведено у Кампу за њих је било драгоцено, јер је програм замишљен не само као такмичење у креативним играма, већ и као четвородневно дружење које су пратиле многобројне активности. Због тога смо се растали пуни позитивних утисака, а гимназијалци су истакли да с нестрпљењем чекају следећу школску годину и нови „Камп мултикултурализма”.

Related posts