Проф. др Небојша Жарковић објавио књигу поводом јубиларне годишњице матуре

У уторак, 28. јуна 2022. Гимназију је посетио њен бивши ученик – проф. др Небојша Жарковић, са жељом да школској библиотеци поклони примерке књиге коју је писао поводом јубиларне годишњице матуре. Реч је о публикацији која носи наслов Од II6 до IV5 (1974–1977) – Најбоље одељење Гимназије у Врбасу, а саткана је од сећања и успомена на школске дане, које је у највећој мери исписао аутор сам, али су то учинили и његови школски другови и професори којима је посвећен велики део ове књиге.

Публикација проф. др Небојше Жарковића појавила се у години када генерација 1976/77. обележава 45. годишњицу од завршетка Гимназије, а њен основни циљ био је да отргне од заборава школске дане и сабере на једном месту сећања некадашњих гимназијалаца… Из тог разлога, у књизи су се нашла многобројна писана сведочанства, као и фотографије које су успеле да оживе један период гимназијског живота, а у исто време да пруже и значајан допринос богатом историјату врбаске Гимназије.

Своју посету Гимназији, професор Жарковић искористио је и да обиђе зграду школе, у коју је последњи пут закорачио пре више од тридесет година. После дуго времена, испунио је и жељу да уђе у учионицу за коју га везују многобројне успомене и фотографише се у школској клупи у којој је седео као ученик… Такође, посету Гимназији искористио је и да у школској библиотеци раздужи књигу коју је позајмио још као гимназијалац, пре пуних 46 година. Заједно са њом, Небојша Жарковић школи је поклонио и примерке своје књиге, која ће од сада заузимати посебно место у нашем библиотечком фонду.

 

Related posts