Гимназијалци посетили 2. Фестивал науке под слоганом „У сусрет науци“

У Кули је у петак 4.11.2022. по други пут одржан Фестивал науке под слоганом „У сусрет науци“. Организатори Фестивала су били Образовни центар „Сократ“ и Туристичка организација општине Кула, у сарадњи са 25 промотера науке из разних области. Циљ Фестивала био је да се свим генерацијама представи важност науке и технологије и да се пробуди интересовање младих за научне области на интересантан и инспиративан начин.

Група ученика наше школе из одељења III-5, III-2 и I-3 посетила је Фестивал заједно са професоркама Иваном Гелић и Светланом Мандић и искористила прилику да се ближе упознају са радом учесника Фестивала и најновијим достигнућима у свету науке.

На фестивалу су видели практичну примену знања из предмета Примењене науке и Савремене технологије, али и Физике, Хемије, Биологије, Рачунарства и информатике. Између осталог, видели су програмирање робота, развој и примену AR апликација, примену нових технологија у пољопривреди, примену обновљивих извора енергије за наводњавање, грејање и покретање електричних аутомобила.

Осим откривања нових достигнућа у свету науке, ученици су били у прилици да се опробају у хемијским експериментима и да учествују у квизу знања.

Посебно је било занимљиво предавање које је одржано у Планетаријуму и у којем су присутни могли да виде и чују многе занимљивости о звездама и планетама.

Приказани садржаји били су изузетно занимљиви и мотивишући за даље учење и истраживање у различитим научним дисциплинама. Посета фестивалу помоћи ће ученицима да прошире своја знања, а касније и да донесу коначну одлуку о избору будућег занимања и упису на факултет. На фотографијама у прилогу приказан је само део садржаја које су ученици имали прилику да виде на овогодишњем научном фестивалу са којег су се вратили пуни позитивних утисака.

Текст припремиле: Ивана Гелић, проф. и Светлана Мандић, проф.

 

Related posts