Награда за Нађу Шушулић на литерарном конкурсу „Приче из друге прошлости”

Поводом четрдесет година од објављивања „Хазарског речника“ Милорада Павића, једног од најзначајнијих дела модерне српске књижевности, Одсек за српску књижевност Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду покренуо је наградни књижевни конкурс за ученике средњих школа на тему историјске и фантастичне прозе под именом ПРИЧЕ ИЗ ДРУГЕ ПРОШЛОСТИ.

Пристигло је много креативних прозних и поетских радова инспирисаних историјским догађајима, класичном и модерном литературом, а у четвртак, 20. јуна, награђени и похваљени су они који су, према суду чланова жирија били најуспелији. Жири у саставу др Марина Токин, др Јелена Марићевић Балаћ, др Милош Јоцић као најкреативнија литерарна достигнућа издвојио је десет радова.

Победници конкурса су:

  • Тиса Фелбаб, Гимназија „Душан Васиљев“, Кикинда, ментор Наташа Иветић;
  • Вишња Вилов, Гимназија „Светозар Марковић“, Суботица, ментор Лаура Ковач;
  • Нађа Шушулић, Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас, ментор Татјана Бјекић;
  • Дарко Лазаревић, Гимназија „Филип Вишњић“, Бијељина, ментор Валентина Видаковић;
  • Маша Сабовљевић, СМШ „Драгиња Никшић“, Сремска Митровица, ментор Марија Шамара.

Специјалне похвале добили су:

  • Петар Јовичић, Гимназија „Светозар Марковић“, Суботица, ментор Сања Вујачић;
  • Маша Тмушић, СМШ „7. април“, Нови Сад, ментор Драгана Угринов;
  • Јелена Павлишан, Зрењанинска гимназија, ментор Наталија Лудошки;
  • Милица Станисављевић, СШ „Младост“, Петровац на Млави, ментор Драган Стјепановић;
  • Антонина Граматчикова, Карловачка гимназија, ментор Јелена Марјановић.

Додели су присуствовали сви награђени и похваљени ученици уз пратњу својих наставника, али и чланова породице и пријатеља. Присутне су у име Одсека поздравиле шеф Одсека др Сања Париповић Крчмар и заменик др Невена Варница, а награђеним и похваљеним ученицима и наставницима у име жирија обратила се др Марина Токин која је доделила награде у виду књига и диплома. Након доделе, дружење је настављено у опуштеној атмосфери и инспиративним разговорима, дошло је до нових познанстава ових паметних и радозналих младих људи, упознавања са радом и разноврсним активностима Одсека за српску књижевност у које би се и они могли активно укључити.

Ово је друга година литерарног конкурса за средњошколце којим се уз читање и вредност писане речи промовишу и негују интересовања, таленат и креативност ученика, као и ангажовање њихових наставника.

Напомена: Текст преузет са званичног сајта Филозофског факултета у Новом Саду.

Related posts