Отворена изложба у част Беле Пехана

Два велика јубилеја сликара Адалберта Беле Пехана обележели су, изложбом његових радова, Градски музеј Врбас и Гимназија “Жарко Зрењанин”. Присутнима су се на вечерашњем отварању изложбе обратиле директорка Гимназије Татјана Кажић и руководилац Градског музеја Весна Гргуровић. Поводом 110 година од Пехановог рођења и 30 година од смрти, о овом ствараоцу, који надилази оквире Врбаса, Војводине, па и некадашње Југославије, говорио је академски вајар Војимир Дедеић.

dsc052119

“О Пехану као уметнику изостају стручни радови о монографије, иако их он завређује. Овај изузетан портретиста и пејзажиста, остао је помало и у сенци свога оца, Јозефа Пехана. Бела је био генијалан сликар. Његови портрети очаравају психичко стање модела, а бирао је моделе међу обичним људима нашег поднебља. Пајзажима Беле Пехана доминирају углови и кровови Врбаса и војвођанско небо. Био би презадовољан да зна да се у школи у којој је радио отвара једна оваква изложба и да у њој постоји ликовна галерија”, казао је Дедеић.

Пехан Млађи био је не само врстан сликар и професор ликовне уметности у Гимназији “Жарко Зрењанин”, него и пионир рекламе и дизајна, а оснивач је и првог овдашњег фото-кино клуба, пошто се бавио и фотографијом.

Отварање изложбе су музиком оплемениле ученица ОМШ у Врбасу, Сташа Алексић, у пратњи своје професорке Весне Станков. Пеханови радови из колекције Градског музеја постављени су у гимназијској галерији наредних недељу дана.

Напомена: Текст преузет са интернет портала Око нас.

Related posts