Акција “Час програмирања” 2016.

Током претходне недеље ученици наше школе су се укључили у друштвено одговорну акцију „Час програмирања“ (Hour of Code).

Hour of Code” је глобални покрет који укључује преко 300 милиона ученика у преко 200 земаља. Циљ овог пројекта је подизање нивоа свести о програмирању и информационим и комуникационим технологијама (ICT), а активности су усмерене на ученике основних и средњих школа који имају прилику да током децембра на забаван начин испробају програмирање.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине –националне заједнице и ове године подржавају светску манифестацију коју у периоду од 5. до 11. децембра 2016. организује Мајкрософт.  За учешће на манифестацији није потребно предзнање, већ је довољно да ђаци изражавају интересовање за рачунаре и програмирање.

Преко 80 ученика Гимназије је успешно завршило неки од курсева на платформи code.org  и на тај начин савладало основне структуре у програмирању. Уз јунаке из „Star Wars“-а, игрице “Minecraft“, филма „Frozen“ и многе друге ученици су направили једноставне, али и оне мало компликованије кодове. Професори Светлана Мандић, Весна Никитовић и Игор Лазаревић су на платформи креирали налоге за заинтересоване ученике и пратили њихов напредак, а после завршеног часа ученици су добили сертификат о учешћу. Како су часови програмирања изгледали, можете погледати у галерији фотографија:

Ми смо се забавили кодирајући, а осим курса завршеног у школи већи број ученика је код куће завршио и напреднији ниво на платформи code.org. Садржаји су доступни током целе године, бесплатни су, a постоје и видео упутства као и други неопходни материјали доступни на српском језику. За све вас који сте пропустили да се укључите у овогодишњи „ Hour of Code“ још није касно, а то можете учинити ОВДЕ.

Текст преузет са блога Часови рачунарства.

Ауторка текста: Весна Никитовић, проф.

Related posts